Atacul a fost constatat în mai şi s-a dovedit mult mai important şi vast decât s-a crezut iniţial, serviciile Bunedestagului înfruntând dificultăţi în neutralizarea lui. Potrivit mass-media germane, timp de mai multe săptămâni, hackerii au infiltrat adânc reţeaua informatică, reuşind să pirateze dare.

Conform Bild, care nu citează surse, atacul a "infectat" în special unul din calculatoarele de birou de care dispune în Bundestag Angela Merkel, deputat din 1990 din circumscripţia Stralsund (nord).

Potrivit cotidianului popular, acest calculator a fost unul din primele în care a fost constatat atacul de tip "troian".

Un purtător de cuvânt al grupului CDU, partidul conservator al cancelarului, a declarat jurnalului că "nu poate dezminţi şi nici confirma" aceste informaţii.

Întrebat în legătură cu un eventual furt de date din calculatorul cancelarului, anturajul Angelei Merkel a refuzat să se exprime, mai scrie Bild.

În ianuarie, site-urile oficiale ale Angelei Merkel, al cancelariei şi Bundestagului au fost ţinta unui atac cibernetic, revendicat de hackeri ruşi. Potrivit mass-media germane, ultimul atac împotriva Bundestagului a provenit tot din Rusia şi este posibil să fi fost lansat de serviciile de spionaj ale Moscovei.

Joi, preşedintele Bundestagului, conservatorul Norbert Lammer, a afirmat că, în ultimele două săptămâni, nu a mai fost observată nicio sustragere de date, fără să însemne, totuşi, că au fost "oprite".

Potrivit Bild, prezenţa "troianului" a fost constatată vineri pe 15 calculatoare legate la reţeaua informatică a Bundestagului care, în aceeaşi zi, a votat o lege privind întărirea securităţii informatice a marilor companii.

Scurgeri de date au fost constatate pe cinci dintre acestea, continuă jurnalul, în opinia căruia hackerii au utilizat numele cancelarului pentru a trimite mesaje cu linkuri "infectate".

Administraţia Bundestagului a avertizat deputaţii contra acestor false e-mailuri în numele cancelarului, adaugă Bild.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: