Asa cum era de asteptat, analiza scoate in evidenta rezultatele pozitive ale acestui an. Dar raportul trece cu mare discretie peste zonele delicate. Anul acesta, economia romaneasca va inregistra o crestere de aproximativ 5%, inflatia a scazut de la 40 la 30%. Exporturile vor ajunge la 11 miliarde si jumatate de dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat in Romania. Anul trecut, exporturile atinsesera nivelul de zece miliarde dolari.
Trebuie spus ca economia romaneasca a crescut anul trecut cu 1,6 procente. Meritul guvernului Nastase este acela ca a reusit sa incurajeze (uneori cu mijloace discutabile) ritmul cresterii economice, dar sa nu uitam ca tendinta exista inca de anul trecut. Guvernul recunoaste ca nu a reusit sa scada taxa pe valoarea adaugata pentru produsele alimentare de baza. Saracia bugetului nu a permis aplicarea acestei masuri. Raportul vorbeste despre imbunatatirea mediului de afaceri si despre dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. Este adevarat ca sistemul contabil si de impozitare a microintreprinderilor a fost simplificat. La fel de adevarat este insa faptul ca schimbarile privind infiintarea Biroului unic de autorizare a companiilor a complicat si mai mult sistemul. Certificatele de inmatriculare s-au obtinut cu dificultate, iar intreprinzatorii au format cozi interminabile la ghiseele Camerei de Comert. Despre politica agricola, premierul Nastase spune ca s-a acordat subventia de un milion de lei pentru fiecare hectar cultivat, ca
s-a redus pretul semintelor din productia interna si ca a fost subventionata cu 55% achizitia de masini agricole. Dar sa nu uitam ca Ministerul Agriculturii are datorii la marii producatori de utilaje agricole.
Premierul vorbeste si despre „o noua conceptie a constructiei de locuinte, care s-a materializat in deschiderea a 130 de noi santiere”. Se omite insa faptul ca Agentia Nationala pentru Locuinte are mari dificultati de finantare si de organizare a activitatii. De asemenea, somajul a scazut in acest an de la 10,5% la 7,7%. Problema este in ce masura s-a fortat scaderea somajului prin incurajarea intreprinderilor neperformante. Guvernul Nastase spera ca 2002 sa fie un an si mai bun.