Acest think-thank, The Overseas Development Institute, subliniază într-un raport că, la nivel mondial, procentul persoanelor care au un indice de masă corporală (IMC) peste 25, limita peste care oamenii sunt considerați supraponderali, a crescut de la 23% la 34% între 1980 și 2008.
IMC-ul este raportul între talie și greutate, un indice de peste 25 fiind considerat semn de supraponderabilitate, iar un indice de peste 30 — semn de obezitate.
În țările în curs de dezvoltare, numărul persoanelor supraponderale și obeze a crescut de aproape patru ori între 1980 și 2008, trecând de la 250 la 904 milioane de persoane.
"Ceea ce s-a schimbat este faptul că majoritatea oamenilor supraponderali sau obezi se află astăzi în țările în curs de dezvoltare, și nu în țările dezvoltate", subliniază raportul.
Totuși, în țările cu venituri mari, populația supraponderală sau obeză a crescut de 1,7 ori în aceeași perioadă, trecând de la 321 la 557 milioane de persoane.
"Rata de creștere a obezității și a supraponderabilității în țările în curs de dezvoltare este alarmantă", indică unul dintre autorii studiului, Steve Wiggins.
"Vom asista la nivel global la o creștere extrem de puternică a numărului persoanelor care suferă de anumite tipuri de cancer, de diabet, de accidente vasculare cerebrale sau de crize cardiace, o povară uriașă pentru sistemele publice de sănătate", atrage el atenția.
În Marea Britanie, 64% dintre adulți sunt obezi sau supraponderali. La nivelul Europei, 58% dintre adulți se află în aceeași situație, America Latină, Africa de Nord și Orientul Mijlociu având un procent echivalent.
America de Nord, cu SUA în frunte, înregistrează un procent de 70% dintre adulți afectați de obezitate sau supraponderabilitate.
Studiul notează de asemenea că procentul mexicanilor și chinezilor aflați într-o situație similară a crescut de aproape două ori între 1980 și 2008.
"Politicile trebuie să fie mai puțin timorate în tentativele lor de a influența tipul de hrană care ajunge în farfuriile noastre. Miza este de a avea o alimentație viabilă, diminuând atracția reprezentată de alimentele cu cele mai scăzute valori nutriționale", precizează Steve Wiggins.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc de deces la nivel mondial și că cel puțin 2,8 milioane de adulți mor în fiecare an din această cauză. AGERPRES