Președintele PSD este singurul lider important din România care nu participă la ceremonia de la Ateneu. În locul celui de-al treilea om în stat, va ține un discurs vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, căruia Dragnea i-a delegat atribuțiile la sfârșitul anului. Dragnea a plecat în vacanță pe data de 2 ianuarie și nu a revenit la București pentru evenimentul inaugural.

Inițial, apăruse informația potrivit căreia nici Klaus Iohannis nu va fi prezent la eveniment. O eventuală absență a președintelui țării ar fi scuzat practic și absența lui Liviu Dragnea.

Informația potrivit căreia președintele României nu va participa la eveniment apăruse în spațiul public ca urmare a întârzierii cu care invitația oficială a fost trimisă de la Guvern către Președinție. Astfel, președintele a primit invitația de participare cu miercuri, cu doar o zi înainte de eveniment.

Guvernanții îi pregătiseră inițial președintelui un simplu rol de spectator, însă se pare că au revenit asupra deciziei, iar președintele va ține un discurs în deschiderea evenimentului.

Discursurile de deschidere anunțate oficial de Guvern pentru ora 20.00 la ceremonia de la Ateneu:

Klaus Iohannis, președintele României

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului

Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României