În fiecare an sunt oferite 50.000 de vize de rezidenţă permanentă cetăţenilor unor ţări din Africa, Europa şi Asia de unde fluxul migraţional spre SUA este redus.

Pentru loteria vizelor 2014 a fost nevoie de înscrierea unei solicitări pe internet, gratuit, în luna octombrie 2012. Într-o nouă etapă, 100.000 de persoane sunt selecţionate, iar dintre acestea 50.000 vor primi green card-ul.

Cei care s-au înscris la această loterie pot verifica dacă se numără printre cei norocoşi cu ajutorul numărului de confirmare pe site-ul www.dvlottery.state.gov.

Anul acesta ţările excluse de la loteria vizelor sunt Bangladesh, Brazilia, Canada, China, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, Salvador, Haiti, India, Jamaica, Mexic, Pakistan, Peru, Filipine, Coreea de Sud, Regatul Unit /fără Irlanda de Nord /şi Vietnam.

Câştigătorii din 2014 vor fi convocaţi începând din luna octombrie pentru o serie de interviuri prealabile obţinerii cardului de rezidenţă. Ei trebuie să justifice un nivel al studiilor echivalent absolvirii liceului cu bacalaureat, sau doi ani de experienţă la un loc de muncă pentru care mai dispun de cel puţin doi ani de formare.

Iniţiat din 1995, acest program susţinut de autorităţile americane vizează diversificarea surselor de imigranţi. Caracterul său aleator l-a făcut însă impopular printre republicani care au propus oprirea sa într-un proiect de reformă negociat în prezent, în Congres, cu parlamentarii democraţi. Votul final cu privire la acest proiect de lege va fi acordat în cursul verii.

SURSA:
Agerpres