Uniunea Europeana va lua astazi o decizie privind cresterea productiei de lapte pentru a face fata cererii de branza al carei pret a inceput sa creasca.

"Sunt cateva state membre care continua sa aiba probleme cu aceasta crestere dar sunt de parere ca vom putea lua o decizie in acest sens" a declarat ministrul sloven al agriculturii inainte de reuniunea de la Bruxelles a ministrilor agriculturii din tarile membre ale U.E.

Comisia Europeana doreste sa creasca productia de lapte cu 2%, deocamdata doar pentru acest an insa acest lucru contravine politicii agricole existente la ora actuala conform careia productia trebuie dimpotriva, restransa.

Insa contextul mondial s-a schimbat si a declansat o explozie a preturilor la produsele agricole si alimentare, consecinta in special a cresterii cererii in tari precum India sau China, unde dezvoltarea economica a schimbat obiceiurile alimentare ale populatiei.

Astfel productia de lapte trebuie marita deoarece exista o cerere in crestere importanta pe noile piete din Asia carora Europa trebuie sa le dea produse europene de calitate superioara, a adaugat ministrul sloven al agriculturii.

Horst Seehofer, ministrul german al agriculturii a protestat impotriva acestei propuneri declarand ca "este o decizie politica eronata".

Seehofer isi sprijina afirmatia pe faptul ca preturile la lactate au avut o perioada de crestere insa la ora actuala sunt in scadere. O crestere a productiei de lapte ar pune in pericol existenta producatorilor de lapte a concluzionat acesta.

Data: 17 martie 2008

Sursa: L’Expansion