Procesatorii români vor putea folosi laptele neconform standardelor UE pentru încă doi ani. Produsele lactate obţinute astfel nu vor putea părăsi însă ţara.

România a obţinut o prelungire a perioadei de tranziţie pentru unităţile de lapte cu încă doi ani, timp în care unităţile de procesare vor putea folosi lapte care nu corespunde cerinţelor comunitare.

“În data de 15 septembrie 2009, Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătate animală a adoptat Decizia de prelungire cu doi ani a derogării pentru alinierea la standardele comunitare a unităţilor româneşti de procesare a laptelui şi pentru alinierea la standardele de calitate a laptelui”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.
 
Au fost salvaţi jumătate dintre procesatori

Potrivit Tratatului de Aderare, România a beneficiat de o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2009, pentru a se conforma cerinţelor structurale pentru unităţi şi condiţiilor de calitate a laptelui crud.
„Demersurile noastre din ultima jumătate de an s-au concretizat acum. Această decizie ajută procestorii care nu s-au putut adapta până la acest moment. Dacă nu se acorda această prelungire, jumătate dintre unităţile de procesare ar fi trebuit să se închidă la sfârşitul acestui an. Astfel 130 de unităţi din cele 262 funcţionale în acest moment, ar fi trebui să iasă de pe piaţă pentru că nu mai puteau produce”, a spus Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

Laptele neconform nu poate ieşi din ţară

Principala condiţie impusă în această situaţie este ca laptele produs în unităţile în tranziţie să fie comercializat numai pe piaţa românească.
„Cei care nu s-au conformat cerinţelor europene vor putea comercializa produse lactate doar pe piaţa internă. Cei care însă folosesc lapte conform pot intra pe piaţa comună. Acest lucru nu prea se întâmplă din păcate. Anul trecut s-au vândut doar 3.000 tone de lactate precum brânza, iaurtul, smântâna în Italia, Austria, Germania şi Marea Britanie”, a arătat Blănaru.

Importăm un sfert din necesarul de lapte

România nu reuşeşte să pătrundă pe piaţa comună, în schimb importă materie primă tocmai din cauza faptului că laptele obţinut în ţară nu este conform. „În jur de 25% din necesarul de lapte este adus din străinătate. Dacă vara procentul scade cam la 15%, iarna procesatorii sunt nevoiţi să achiziţioneze din alte ţări materie primă. Aceasta înseamnă că intră în ţara în jur de 350 milioane litri de lapte”, a precizat directorul general APRIL.

În 2008 valoarea pieţei lactatelor s-a situat la nivelul a un miliard euro, din care brânzeturile reprezintă 50%, untul şi smântâna 30%, iar laptele şi iaurtul 20%. „Pentru 2009 sperăm să rămânem măcar la nivelul anului trecut şi să nu ajungem în situaţia ca piaţa să scadă”, a spus Blănaru.