Internetul românesc, cu cei 5,6 milioane de utilizatori, poate deveni, pentru bănci, un spaţiu cu „vad comercial“ mai bun decât în buricul Capitalei. Băncile şi instituţiile financiare îşi urmăresc clienţii şi aici.

Vreţi să cumpăraţi o casă sau să luaţi un credit de nevoi personale – pentru vacanţă, pentru cumpărături. Aţi auzit de pe la prieteni că unele bănci vă „taxează“ puternic la dobânzi, altele nu. De unde aflaţi care e cea mai bună ofertă a momentului? Varianta clasică este să luaţi la picior agenţiile băncilor. Ore bune de mers de la un sediu la altul, alte ore de stat la cozi până prinzi un consilier de la care se pot afla informaţiile necesare. Tot acest efort nu garantează însă că respectivul angajat al băncii n-a omis vreun comision, ca să aibă şanse mai mari să vândă creditul.

85-9864-33grafic.jpgCall-centerele băncilor sunt altă sursă de informaţii, dacă nu vă deranjează să plătiţi în plus factura la telefon sau să aşteptaţi minute bune până să fiţi preluat de un operator.

Însă toate informaţiile pe care le puteţi obţine de la angajaţii băncilor sunt disponibile şi pe internet. Eforturile necesare pentru a ajunge la ele: câteva clickuri.

Aveţi la dispoziţie atât site-urile băncilor, cât şi pe cele specializate în oferirea de informaţii despre credite. Vreaucredit.ro, Conso.ro, Finzoom.ro sunt doar câteva dintre acestea. Astfel de site-uri au început să fie lansate relativ recent – în urmă cu doi ani. Însă au câştigat repede teren, ajungând şi la 30.000 de vizitatori pe săptămână, în ciuda faptului că intră în categoria site-urilor de nişă. Topul celor mai populare bănci din viaţa reală se respectă şi pe internet – cota de piaţă şi notorietatea fiind factorii care îndeamnă utilizatorii să caute numele băncii pe internet.

Informaţii complete

Pe un astfel de site puteţi afla foarte uşor care este cel mai ieftin credit pe categoria care vă înteresează: pentru casă, de consum sau pentru maşină, în euro, dolari, lei sau franci elveţieni. Pe majoritatea site-urilor trebuie să alegeţi tipul de credit care vă interesează şi să completaţi un formular cu detaliile: suma necesară, numărul de rate. Veţi vedea imediat o listă cu împrumuturile oferite de majoritatea băncilor şi o veţi putea ordona începând cu cel mai ieftin şi terminând cu cel mai scump.

85-9984-capital8899.jpg La fiecare ofertă, pe lângă rata care include dobânzile şi comisioanele, găsiţi şi ofertele detaliate ale băncilor. De exemplu, dacă vă opriţi asupra unui credit BCR, de pe site-ul băncii veţi afla doar dobânda, ce venituri se iau în calcul şi durata maximă de creditare. Pe site-urile specializate veţi afla, în plus, comisionul de analiză (600 de lei), cel de acordare şi cel de administrare, care se percepe lunar. De altfel, în condiţiile în care site-urile de credite s-au dezvoltat, „costurile ascunse“ ale împrumuturilor au ieşit cât de cât la lumină. Aşa că şi băncile au decis să şi le afişeze – la vedere – pe propriile site-uri. Din cele 13 site-uri de bănci analizate de Capital, pe toate erau afişate dobânzile la împrumuturile noi. Trei bănci nu afişau însă nivelul comisioanelor care se adaugă dobânzilor, pe partea de costuri.

Pe lângă facilităţile de comparare a creditelor, care vă ajută să găsiţi cele mai ieftine oferte, astfel de site-uri permit, mai nou, solicitarea directă a unui credit. Finzoom.ro, de exemplu, lucrează cu şapte bănci, iar Conso.ro, cu cinci.

Numărul băncilor care-şi oferă produsele prin site-uri specializate va creşte în acest an, în condiţiile în care infrastructura tehnică există deja, majoritatea instituţiilor de credit având astfel de facilităţi pe propriile site-uri.

85-9866-2.jpg