85-9847-2.jpgBrokerii anunţau că „2008 va începe în forţă, ca şi ceilalţi ani“. Doamna Piaţă răspunde: „Am regulile mele. Acţionez când nu te aştepţi.“ Şi la mijloc se află investitorul mic, care „se aşteaptă“ la logică. Suntem deja în acest an şi vedem că Doamna Piaţă vrea să ne ajute, trimiţând avertismente. Este totuşi o Doamnă şi nu ne vrea răul. Dacă nu o ascultăm, ne vom face singuri rău.

2008 trebuie abordat cu multă precauţie (citeşte „declin“). Bursa este extrem de mică, are probleme majore de ani, avem aproximativ aceiaşi participanţi şi aceeaşi marfă în rafturi. În plus, este conectată, vrei-nu-vrei, la sistemul global. Puse împreună, toate duc la un an în care forţele de vânzare vor fi mai mari faţă de cele de cumpărare. Dar, în acest trend, vor face bani, şi încă frumoşi, cei care vor învăţa să nu fie investitori. Cei care vor cumpăra/specula pe trendurile scurte ascendente vor câştiga.

Cum arată indicele BET, tezaurul coroanei bursiere? În primul subchart săptămânal, am trasat linii de suport şi de rezistenţă pe termen lung. Străpungerea lor are semnificaţie deosebită în contextul despre care am discutat mai sus (investitori vs. traderi). BET a violat suportul 2005-2006 şi următorul obiectiv este cel de 8000. Trecerea indicelui sub această valoare înseamnă intrarea într-o piaţă bearish cu consecinţele de rigoare. Aşteptăm. În următorul subgrafic, folosim indicatorul de trend MACD modificat. Ambii indicatori componenţi sunt încă în teritoriul pozitiv, foarte puţin deasupra valorii zero, ceea ce ne plasează într-o zonă de incertitudine. Ultimul indicator, CCI Commodity Channel Index, arată un rateu imediat sub zero. Statistic, un asemenea scenariu aduce un trend descendent de intensitate mare.

Crash? Nu, pentru că scăderea are un caracter foarte lent, din cauza lipsei marilor deţinători. Cash? Da, pentru că se pot face bani în reacţiile pozitive la BVB, în Rasdaq, la Sibiu, în pieţele Forex, în alte pieţe.

sursa: http://ta.educofin.com