Drumurile in orasul bazarurilor imbinau utilul cu placutul, in sensul ca romanii mergeau nu doar in scopuri turistice, ci si pentru comert. In 1991, a fost descoperita Grecia, ocazie cu care a crescut semnificativ numarul de turisti. Cu timpul, s-a produs marea deschidere catre Europa, aparand numeroase solicitari pentru circuite turistice, mai ales in Franta si Italia. La asta se adauga campionatele mondiale si europene, care au atras grupuri mari de turisti. „La campionatul din 1998 organizat in Franta am dus zece autocare si un avion charter”, spune Grig Sandulescu, director executiv la Paralela 45. „Pe atunci, o deplasare costa 600-800 USD de persoana. Acum, programe similare costa 600 USD”, adauga Sandulescu.
In primii ani, un criteriu in alegerea locurilor de vacanta nu era doar proximitatea geografica, ci si lipsa obligativitatii de a obtine viza. In aceasta categorie se inscriau Turcia, Tunisia si Maroc, explica Dana Cazacu, agent la Marshal Turism.
Anii 1997 si 1998 au insemnat redescoperirea capitalelor central-europene Praga si Budapesta. Si nici nu era greu de prevazut asta, avand in vedere dezvoltarea economica a Cehiei si a Ungariei. In ambele tari, foarte populare au devenit circuitele cu castele. Turismul istoric s-a consolidat prin circuite ale capitalelor imperiale: Budapesta, Bratislava, Praga si Viena. Daca circuitele s-au diversificat de la an la an, romanii se pare ca sunt destul de conservatori in privinta sejururilor. Cu alte cuvinte, Grecia si Turcia au ramas locurile preferate unde romanii isi petrec vacantele de vara. Mai ales ca tarifele au devenit din ce in ce mai accesibile, concurand alarmant litoralul romanesc. De exemplu, Paralela 45 are o oferta pentru Paralia, Katerini si Halkidiki care pleaca de la 50 USD/persoana/saptamana. O destinatie de vacanta foarte apropiata, din ce in ce mai solicitata de la an la an este Croatia, celebra pentru „dantelariile” de relief ale Coastei Dalmate, dar si pentru lipsa plajelor.
Agentiile de pe piata au intuit insa ca cererea pentru plajele din Antalya, Halkidiki si Paralia nu poate ramane la nesfarsit la o cota ridicata. In acest sens, au aparut noi destinatii de vara: Costa Brava (Spania) sau Rimini (Italia). O vacanta in cele doua tari latine costa cu 100-200 USD mai mult decat in Grecia sau Turcia, dar se pastreaza la un nivel suportabil pentru un roman din clasa de mijloc.
Spania nu este o destinatie exclusiv turistica, reprezentand si „tinta” multor romani dornici sa munceasca in strainatate. Acest gen de clienti sunt mai mult o pacoste pentru agentiile de turism. „Sunt persoane care pleaca in Spania cu grupul si raman acolo. Desi nu ar avea nici o problema cu trecerea granitei, chiar daca ar pleca individual, prefera sa mearga in grup, pentru mai multa siguranta. Intoarcerea in tara cu grupul incomplet ne ingreuneaza mult situatia”, explica Grig Sandulescu de la Paralela 45. Cu aceeasi problema se confrunta si cei de la Marshal Turism.
Cu toate ca le plac la nebunie marea si soarele, romanii se orienteaza si spre tarile renumite pentru statiunile de iarna. „Din anul 1998, a inceput sa creasca cererea pentru statiunile de schi din Austria. Avem aproximativ 1.500 de clienti pentru aceasta destinatie”, afirma Laura Stinghie, directoarea agentiei 4U Travel (fosta 2H Travel). Sezonul de schi incepe pe 1 decembrie si se incheie pe 15 aprilie, cele mai populare localitati austriece fiind Insbruk, Kitzbuhel si Zell am See. Austria nu este solicitata doar pentru statiunile de schi, ci si pentru zonele cu lacuri.

Spania este destinatia vedeta a momentului

Cei care prefera temperaturile cu adevarat scazute s-au orientat catre circuite in tarile scandinave: Danemarca, Suedia, Norvegia si zona fiordurilor. Totusi, aceasta categorie de turisti este destul de restransa.
Destinatia vedeta, in opinia majoritatii agentiilor contactate, o reprezinta Spania. J’Info Tours si 4U Travel organizeaza din luna iunie a acestui an curse charter pentru aceasta destinatie. „Pretul unei curse charter este comparabil cu cel al unui bilet de autocar. Transportul pana la Barcelona, sapte nopti de cazare cu demipensiune, costa 333 USD de persoana”, explica Cristina Irimia, director de marketing la J’Info Tours. Cea mai mare atractie o reprezinta statiunea Costa Brava, situata la nord de Barcelona.
Indiferent ca se numesc Barcelona, Caraibe, Insbruk, Halkidiki, Antalya sau Dubrovnik, destinatiile straine au inceput sa fie, din ce in ce mai mult, preferatele romanilor. Lucru imposibil de crezut cu 12 ani in urma cand, pentru multi, un drum pana la Ruse era privit ca o adevarata aventura.