Cel mai sever declin al numărului de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost în aprilie (95%) şi mai (89%), comparativ cu aceleaşi luni din 2019, conform agerpres.ro

Redresarea înregistrată a fost parțială

În sezonul de vară s-a înregistrat doar o redresare parţială, cu scăderi de 71% în iunie, 42% în iulie şi 32% în august. În perioada iulie-august 2020, numărul înnoptărilor înregistrat în structurile de primire turistică din UE a scăzut cu 37% faţă de perioada similară din 2019.

În perioada iulie-august 2020, declinul înnoptărilor înregistrate în structurile de primire turistică din UE a fost mai puternic pentru oaspeţii din ţările străine (60% comparativ cu perioada similară din 2019) decât pentru oaspeţii interni din ţările care au raportat datele (17%).

În toate statele membre UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o scădere a numărului de înnoptări în structurile de primire turistică din UE în primele opt luni din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, de la un declin de 29% în Olanda, la un recul de 77% în Grecia.

Auditorii vor evalua sprijinul UE în pandemie pentru turismul european

Auditorii UE vor analiza eficacitatea finanțării UE pentru turismul european, pentru a verifica dacă a oferit sprijin adecvat înainte de pandemie, și eforturile UE de a limita impactul negativ al crizei COVID-19.

Scopul politicii turistice a UE este de a menține poziția Europei ca o destinație turistică de vârf, maximizând în același timp contribuția industriei la creșterea economică și la ocuparea forței de muncă și promovând cooperarea între țările UE. În 2019, Uniunea Europeană a fost cea mai vizitată regiune din lume: se estimează că turismul reprezintă aproximativ 10% din PIB și 12% din totalul locurilor de muncă din UE, scrie EUbusiness.

Sprijinul financiar pentru turism provine în mare parte din Fondul european de dezvoltare regională (ERDF) și Fondul de coeziune (CF). Împreună, aceste două fonduri au alocat 4 miliarde EUR sectorului turistic în 2014-2020. Până în prezent, au cofinanțat aproape 10 000 de proiecte care acoperă o gamă largă de activități, de la promovare, la ospitalitate, infrastructură și dezvoltarea atracțiilor locale.