Mediul global este nesigur, iar în următoarele patru-cinci săptămâni statele dezvoltate vor adopta o serie de decizii majore care ar putea afecta complet perspectiva, a declarat Babacan într-un interviu televizat de la Forumul Economic Mondial din staţiunea elveţiană Davos. FMI are în general o percepţie mai negativă asupra perspectivelor de creştere a economiei europene decât alte instituţii, iar Turcia nu vede necesitatea modificării estimărilor sale, a subliniat oficialul turc.

Creşterea economiei Turciei ar putea încetini la aproximativ 0,4% în 2012, de la 8,3% în 2011, conform unui raport pregătit de FMI pentru întâlnirea oficialilor din G20 din 19 ianuarie, din Mexico City. În trimestrul patru din 2012 Produsul Intern Brut al Turciei s-ar putea contracta cu 0,2%, avertizează FMI. În schimb adjunctul directorului general al FMI, Zhu Min, a afirmat miercuri la CNBC că economia turcă ar putea creşte între 1 şi 2% anul acesta.

"Creşterea în economiile emergente din G20 încetineşte peste aşteptări. Creşterea exporturilor a încetinit, iar ‘cel mai semnificativ declin se înregistrează în Europa emergentă, reflectând legăturile strânse cu zona euro", se arată în raportul pregătit de FMI pentru întâlnirea oficialilor din G20 din Mexico City. Aproximativ jumătate din exporturile Turciei merg către Europa.

Şi Erdem Basci, guvernatorul Băncii Centrale a Turciei, a respins raportul FMI, insistând că economia turcă va înregistra anul acesta o creştere de 4%. Banca Centrală a Turciei a încercat să limiteze deprecierea lirei în raport cu valutele externe prin vânzarea de dolari. De asemenea, guvernul turc face eforturi pentru a limita deficitul de cont curent.

"Banca Turciei şi-a atins obiectivele privind stabilitatea financiară. Am luat măsuri pentru a contracara efectele inflaţiei. nu vedem riscuri serioase asupra economiei. Am arătat că putem compensa efectele deprecierii lirei", a afirmat Erdem Basci. Anul acesta lira turcească a fost una dintre cele mai performante din întreaga lume, apreciindu-se cu 5%, după ce anul trecut s-a depreciat cu aproape 20%.

Turcia, ţară cu aproximativ 73 milioane de locuitori, este a 17-a economie mondială şi în primul semestru din 2011 a înregistrat unul din cele mai puternice ritmuri de creştere din lume (11,6% în primul trimestru şi 8,8% în al doilea trimestru), după ce în 2010 a înregistrat un avans de 8,9%.