"Am avut împreună cu domnul viceprim-ministru Ciolacu, cu domnul ministru Bodog o discuţie, sper eu, bună cu reprezentanţii medicilor de familie.  Chiar au dreptate şi, din păcate, chiar au foarte multă dreptate. Spun din păcate fiindcă sistemul este în continuare foarte greoi, foarte birocratizat şi medicii de familie s-au transformat sau au fost nevoiţi să se transforme mai mult în contabili decât să îşi facă meseria. Încercăm să găsim soluţii. Prima etapă este vineri, într-o consultare pe draft, şi de luni să încercăm, şi împreună cu Ministerul de Finanţe, să reglăm nişte lucruri", a declarat Tudose, la începutul şedinţei de Guvern. 

Premierul a discutat miercuri, la Guvern, cu o delegaţie a medicilor de familie care au protestat în Piaţa Victoriei. Protestul, care a început în jurul orei 11,00, a fost anunţat pe site-ul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. "Mâine (miercuri – n.r.), de la ora 11,00, medici de familie şi pacienţi din toate judeţele vor veni în Piaţa Victoriei să militeze pentru un act medical curat şi pentru o asistenţă primară puternică.  În piaţă vor suna ceasurile la fiecare jumătate de oră, iar la ora 12,00 ne vom reînnoi jurământul de medici", se preciza pe site-ul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Reprezentanţii medicilor de familie şi ai pacienţilor din mai multe judeţe au pichetat la începutul lunii sediile prefecturilor şi caselor judeţene de asigurări de sănătate. Ei au acuzat subfinanţarea asistenţei medicale primare şi imposibilitatea medicilor de familie de a-şi practica meseria în condiţii optime. 

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, declara, la începutul lunii, că legea în domeniu ar trebui modificată în ceea ce priveşte regulile administrative de prescriere, unde sunt o mulţime de prevederi care interzic medicului de familie să elibereze reţete cu medicaţie frecvent folosită şi la care pacientul nu are acces, şi nu în privinţa regulilor profesionale. 

AGERPRES