Preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi american Donald Trump au convenit vineri să ia ”imediat” măsuri pentru a evita ”o mare tragedie umanitară” în regiunea Idleb din Siria, unde a lansat o ofensivă regimul de la Damasc susţinut de Rusia, potrivit preşedinţiei turce.

Într-o convorbire telefonică la o zi de la moartea a 33 de soldaţi turci în atacuri ale regimului de la Idleb, cei doi lideri ”au convenit să ia imediat măsuri suplimentare pentru a evita o mare tragedie umanitară” în această provincie rebelă, a indicat preşedinţia într-un comunicat de presă.

Erdogan şi-a declarat ”hotărârea de a curăţa elemente ale regimului” în zona Idleb unde urma să fie pus în aplicare un acord de încetare a focului încheiat între Ankara şi Moscova în 2018, potrivit sursei citate.

Zeci de militari uciși

Cel puţin 33 de militari au murit joi în atacuri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian în regiunea Idleb (nord-vestul Siriei), anunță Agerpres, citând presa externă.

Ankara a ripostat, omorând 20 de luptători sirieni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Escaladarea ameninţă să agraveze situaţia umanitară deja critică la Idleb, unde aproape un milion de persoane au fost strămutate în ultimele luni de ofensiva lansată de regimul de la Damasc din decembrie.