Preşedintele american în exerciţiu Donald Trump le-a cerut miercuri susţinătorilor săi să evite violenţa, după intrarea manifestanţilor pro-Trump la Capitoliu, atmosfera fiind extrem de tensionată.

”Susţineţi poliţia Capitoliului şi forţele de ordine. Sunt de partea ţării noastre. Staţi liniştiţi”, a postat Trump pe Twitter.

Discurs deosebit de virulent

Într-un discurs deosebit de virulent, liderul de la Casa Albă le-a cerut susţinătorilor săi să se îndrepte spre Congres pentru a face presiune asupra aleşilor republicani pentru ca aceştia să se opună certificării victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA s-au adunat miercuri în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

Poliţia a ordonat evacuarea a două edificii alăturate şi închiderea de urgenţă a Capitoliului.

Conflict între Trump și Mike Pence

Înainte de deschiderea ședinței Congresului, Mike Pence a publicat pe contul său de Twitter o scrisoare în care arată că rolul pe care îl va avea este de fapt unul mai mult ceremonial și că nu va bloca confirmarea lui Joe Biden ca președinte ales, în ciuda cererilor venite din partea lui Trump.

În cadrul discursului avut la protest Donald Trump a spus în repetate rânduri că rezultatul alegerilor poate fi schimbat dacă Mike Pence „face ce trebuie” și a îndemnat protestatarii să plece în marș spre Capitoliu.

Președintele în funcție, Donald Trump, l-a criticat ulterior pe Mike Pence pentru faptul că nu și-a asumat răspunderea de a bloca accesul lui Joe Biden la Casa Albă.

În timpul incidentelor petrecute în Congres, Mike Pence a fost evacuat de forțele de ordine, pentru a fi evitate incidente neplăcute, care ar fi putut apărea între vicepreședintele SUA și susținătorii lui Trump, aflați în clădire.