‘Poporul nostru este în siguranţă. Aliaţii noştri sunt în siguranţă. Şi vă spun un lucru: Coreea de Nord mai bine şi-ar reveni sau vor avea probleme cum puţine naţiuni au avut vreodată în lumea asta’, le-a declarat Trump jurnaliştilor în New Jersey, unde s-a întâlnit cu responsabili din domeniul securităţii naţionale.

Departe a-şi atenua discursul de marţi, când a promis ‘foc şi furie’ împotriva regimului lui Kim Jong-Un, Donald Trump a spus că poate cuvintele sale nu au fost suficient de dure.

‘Poate nu a fost destul de dur. Ei fac asta ţării noastre de mult timp, de mulţi ani. Şi e timpul ca cineva să apere poporul american şi popoarele altor ţări’, a adăugat Trump.

Întrebat dacă ar lua în considerare o lovitură preventivă asupra Coreii de Nord pentru a o împiedica să lanseze un atac nuclear împotriva Statelor Unite, Trump a răspuns: ‘Vom vedea ce se întâmplă’.

‘Dacă Coreea de Nord întreprinde ceva, fie şi gândindu-se să atace pe oricine iubim sau reprezentă, sau pe aliaţii noştri ori pe noi, ei trebuie să fie foarte, foarte neliniştiţi. (…) Pentru că li se vor întâmpla lucruri pe care nu le-au crezut posibile’, a adăugat liderul american.

Coreea de Nord a afirmat joi dimineaţă că preşedintele american Donald Trump este ‘lipsit de raţiune’ şi că doar forţa funcţionează în cazul său, a indicat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de AFP.

Potrivit KCNA, armata nord-coreeană îşi va încheia la mijlocul lunii august planurile privind un atac împotriva teritoriului american Guam, o mică insulă din Pacific de o importanţă strategică pentru Statele Unite. Acest plan, care ar conţine un tir cu patru rachete ce ar survola Japonia, va fi prezentat spre aprobare lui Kim Jong-Un şi va constitui un ‘un avertisment crucial la adresa SUA’, precizează agenţia.

Aceste patru rachete, potrivit KCNA ‘vor zbura 17 minute şi 45 de secunde pe o distanţă de 3.356,7 km şi vor cădea în mare la 30 sau 40 km de Guam’.

Această insulă îndepărtată de circa 550 km2 reprezintă un avanpost-cheie pentru forţele americane în Asia, unde locuiesc 162.000 de persoane. Aproximativ 6.000 de soldaţi americani staţionează aici şi în insulă se afla o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 şi B-2, provenite din B-1.