Tribunalul Bucureşti a decis miercuri intrarea RADET în insolvenţă.

Pe 21 septembrie, conducerea RADET a fost mandatată să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti. 

Proiectul de hotărâre, care se referă la mandatarea Consiliului de Administraţie al RADET Bucureşti de a lua toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii Regiei, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, a fost votat în unanimitate de toţi cei 29 de consilieri generali prezenţi. 

"Având în vedere că suntem somaţi de către ELCEN că în zece zile se opreşte agentul termic, dacă nu se achită presupusul debit istoric, nu mai avem altă cale de salvare a RADET decât punerea sub protecţia tribunalului prin insolvenţă. Subliniez faptul că insolvenţa nu înseamnă faliment, ci reorganizare judiciară şi asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică şi menţinerea locurilor de muncă", declara atunci primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

Ulterior, ELCEN a depus la tribunal cerere de intrare în insolvenţă, termenul procesului fiind stabilit pentru 6 octombrie. 

Hotărârea a fost determinată de situaţia financiară a RADET şi de datoriile înregistrate la furnizorii şi distribuitorii de combustibil, servicii şi produse. 

Tribunalul București a decis ca RADET să fie în insolvență pentru o perioadă de un an, care se poate prelungi cu încă unul dacă administratorul judiciar constată că este necesar acest lucru.

Regia are datorii de 3,6 miliarde de lei către ELCEN şi spune că insolvenţa este singura variantă în acest moment pentru a ieşi din impas.

Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

Ministerul Energiei vrea să promoveze o ordonanţă de urgenţă, astfel încât Primăria Capitalei să poată plăti subvenţiile la încălzire în avans, iar Romgaz să nu întrerupă furnizarea gazelor către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), au declarat surse din sectorul energetic.

„Ordonanţa de urgenţă va permite Primăriei să plătească în avans subvenţia către RADET, iar banii să ajungă, prin intermediul ELCEN, la Romgaz, astfel încât Romgaz să nu întrerupă furnizarea de gaze către producătorul de energie termică din Bucureşti. Aceşti bani, circa 193 de milioane de lei, pot asigura fluxul financiar până la finele lunii ianuarie 2017, mai mult sau mai puţin în funcţiile de condiţiile meteo", au spus sursele menţionate.

Potrivit acestora, săptămâna trecută, la masa negocierilor, toţi actorii implicaţi în acest lanţ au fost de acord cu această variantă de compensare a datoriilor, însă Consiliul de Administraţie al Romgaz, întrunit luni, cere asigurări din partea Ministerului Energiei că această ordonanţă va fi discutată în Guvern în şedinţa de miercuri.

AGERPRES