Chirurgia endocrină este un domeniu al chirurgiei generale care se ocupă cu soluționarea unor afecțiuni endocrine pentru care tratamentul medicamentos nu mai este o opțiune. Intervențiile de chirurgie endocrină sunt operații cu dificultate ridicată, de mare finețe, care necesită o abordare multidisciplinară, precum și evaluări imagistice amănunțite, de detaliu.

Chirurgii specializați în chirurgia endocrină cervicală practică frecvent excizia unor noduli tiroidieni sau chiar a întregii glande tiroide și a glandelor paratiroide în cadrul tratamentului oncologic. Afecțiunile tiroidiene Cancerul tiroidian, de exemplu, se tratează de primă intenție prin intervenție chirurgicală cu viză radicală.

Tiroidectomia este o intervenție chirurgicală practicată de medicii chirurgi supraspecializați în domeniul chirurgiei endocrine cervicale. Tiroidectomia este operația prin care se îndepărtează total sau parțial glanda tiroidă, fiind recomandată în principal pacienților care prezintă hipertiroidism rezistent la tratamentul medicamentos, gușă tiroidiană, noduli tiroidieni sau cancer tiroidian.

Localizarea aparte a glandei tiroide la nivelul gâtului, în vecinătatea unor structuri anatomice foarte importante, precum traheea, esofagul și arterele carotide, a dus la nevoia de perfecționare continuă a tehnicilor chirurgicale. Tiroidectomia este o procedură chirurgicală care trebuie realizată cu foarte multă delicatețe, pentru a nu leza în niciun fel structurile din vecinătate. Din acest motiv, tiroidectomiile trebuie practicate de chirurgi cu mare experiență, pentru a reduce până la eliminare posibilele riscuri și complicații operatorii.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de chirurgie endocrină cervicală pentru patologia glandei tiroide sunt realizate de medici competenți, cu experiență bogată și cu stagii de perfecționare în străinătate, care stabilesc indicațiile adecvate pentru cele mai sigure și mai puțin invazive intervenții chirurgicale endocrine cervicale. Cu toate că tratamentul medicamentos și cel chirurgical pentru bolile tiroidei sunt standardizate, ele trebuie întotdeauna individualizate, pentru fiecare pacient în parte. Astfel, nimic nu poate înlocui consultul la medicul specialist, pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice ulterioare.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Tiroidei, marcată anual la 25 mai, mesajul principal este că afecțiunile tiroidei nu trebuie neglijate. Stabilirea unui diagnostic de certitudine, evaluarea corectă a parametrilor biologici și tratamentul optim personalizat sunt condițiile esențiale pentru gestionarea în siguranță a oricărei patologii endocrine.