În pofida repulsiei sale faţă de orice lux, socialistul Hollande a trebuit să accepte să înlocuiască îndrăgitul său scuter, cu care se deplasa până acum la birou, cu un Citroen de clasă medie pentru inaugurarea de la Palatul Elysee, potrivit Canal+.

Scenariul ceremoniei de învestire nu a fost scris de Sarkozy sau de consilierii acestuia, ci de Hollande însuşi. În timpul scurtei ceremonii de transfer al puterii la Palatul Elysee, când îi vor fi predate codurile nucleare, Hollande a decis să omagieze două personalităţi ilustre franceze şi anume pe ministrul educaţiei din timpul celei de-a Treia Republici, Jules Ferry (iniţiatorul înfiinţării de şcoli gratuite şi a învăţământului laic şi obligatoriu în Franţa) şi pe laureata Premiului Nobel, Marie Curie.

În acest fel, potrivit unor observatori, Hollande jalonează etapele majore ale preşedinţiei sale de cinci ani: tinereţe, educaţie şi laicitate şi niciun semn de glamour. În urmă cu cinci ani, la inaugurarea lui Sarkozy a fost prezentă întreaga sa familie – soţia Cecilia, cele două fiice ale sale din prima căsătorie, doi fii din prima căsătorie a lui Sarkozy şi fiul comun al cuplului prezidenţial.

La ceremonia de marţi de la Palatul Elysee nu vor participa niciunul din copiii lui Hollande, patru la număr, şi nici cei ai actualei sale partenere Valérie Trierweiler, care are trei băieţi din prima căsătorie. O decizie în acest sens a fost luată de comun acord la o întâlnire cu toţi copiii pe care îi are cu Ségolène Royal.

Conform unor surse de la Palatul Elysee, Nicolas Sarkozy ar intenţiona să-i transmită lui Hollande o listă cu angajaţi pe care îi recomandă să fie păstraţi în posturile lor în administraţia prezidenţială. Întrebarea este dacă Hollande va da curs acestei solicitări, având în vedere că în campania prezidenţială l-a acuzat pe Sarkozy de nepotism şi că şi-a implantat peste tot apropiaţii. Acesta jignit, şi-a taxat rivalul drept ‘mic calomniator’.

O tradiţie însă va rămâne neschimbată: de astăzi, Hollande devine mare maestru al Legiunii de Onoare, urmând să primească un simbol distinctiv al puterii – un colan masiv de aur, pe una din cele 16 verigi ale acestuia a fost deja gravat numele său.

Protocolul de inaugurare se încheie tradiţional cu depunerea de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, sub arcadele Arcului de Triumf. Acum cinci ani, Sarkozy a recurs la un Peugeot 607 pentru această etapă a ceremoniei. Hollande, care se consideră succesor politic al socialistului François Mitterrand, a optat pentru un Citroen eco hibrid.

Însă nu învestitura va fi etapa cea mai importantă pentru Hollande marţi, ci întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, în cadrul primei sale vizite în străinătate în calitate de şef al statului. Chiar dacă Merkel l-a susţinut în campanie pe Sarkozy, în pofida numeroaselor divergenţe între cele două capitale, Hollande va trebui să adopte o abordare constructivă cu Berlinul într-o serie de probleme europene, notează canalul media citat.