7 cutremure într-o oră în Afganistan

Afganistanul a fost lovit de 7 cutremure în decurs de o oră, potrivit ONU. Acestea au făcut ravagii în țară, provocând 320 de morți. Seria de cutremure de suprafață a lovit vestul țării, sâmbătă.

Cutremurul inițial, cu o magnitudine de 6,3, a avut epicentrul la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de orașul Herat, cel mai mare oraș din regiunea respectivă.

Opt minute mai târziu, a avut loc o replică cu o magnitudine de 5,5, potrivit informațiilor furnizate de United States Geological Survey (USGS).

Ulterior, au mai avut loc două cutremure, unul cu magnitudinea de 6,3 și celălalt cu magnitudinea de 5,9, la intervale de aproximativ o jumătate de oră.

Toate seismele au avut loc la adâncimi cuprinse între 7,7 km şi 14 kilometri, lucru care a avut un impact uriaș asupra regiunii.

Primul seism a avut loc la ora locală 11. Localnicii au trăit în panică timp de o oră. Locuitorii care nu au reușit să plece din clădiri, au fost afectați de alunecări de teren și de prăbușirea clădirilor.

Bashir Ahmad are 45 de ani, locuiește în Herat, și a oferit o mărturie cruntă pentru Agenţia France Presse.

„Eram la birou şi, dintr-o dată, clădirea a început să se cutremure (…) Tencuiala a început să cadă şi zidurile s-au crăpat, unii pereţi şi părţi ale clădirii s-au prăbuşit. (…) Nu pot să îmi contactez familia, reţeaua este deconectată. Sunt foarte îngrijorat şi speriat, a fost îngrozitor”, a mărturisit el.

USGS se așteaptă la „victime semnificative”

Un raport al institutului american United States Geological Survey (USGS) a anunțat că „Sunt probabile victime semnificative, iar dezastrul este potenţial extins”. Totodată, se arată că „Evenimentele anterioare cu acest nivel de alertă au necesitat un răspuns la nivel regional sau naţional”.

După primul cutremur, femeile și copiii au ieșit pe bulevarde, evitând clădirile înalte.

Situația a fost complicată de întreruperea conexiunilor telefonice. Acest fapt a cauzat dificultăţi în obţinerea unor detalii precise din zonele afectate. Pe rețelele de socializare au apărut clipuri în care putem vedea sute de oameni pe străzi în faţa caselor şi birourilor lor din oraşul Herat.

Seismul s-a resimţit şi în provinciile vecine Farah şi Badghis, potrivit presei locale.