În cursul zilei de marți, 31 ianuarie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR), Petre Daea, a vorbit despre focarul de gripă aviară depistat la o fermă de curcani din Codlea.

Oficialul român a precizat că așteaptă concluziile anchetei epidemiologice demarată de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Totuși, el a precizat la Digi24 că din ce știe este vorba despre o fermă mare care furnizează carne de curcan. Ministrul Agriculturii a mai spus că 100 de tone de carne pe stoc a fost incinerată deoarece medicii au considerat că există un focar de gripă aviară acolo.

Ministrul Petre Daea a mai spus că în zonă sunt cinci ferme, doar că au fost afectate trei.

„Aştept şi eu primele concluzii ale anchetei demarate la Braşov. Şi pentru mine şi pentru toţi ceilalţi sunt foarte multe semne de întrebare vis a vis de modul în care a putut să intre chiar în mijlocul ţării acest virus. Motiv pentru care aşteptăm ancheta epidemiologică. O fac acum specialiştii la faţa locului. Eu acum nu mă pot pronunţa. Aştept şi eu încheierea acestei anchete ca să tragem concluziile necesare şi să mergem pe principiul cauzalităţii ca să ne putem orienta în acţiunile viitoare, în aşa fel încât să nu mai avem asemenea cazuri”, a afirmat Petre Daea, marţi la Digi 24.

Lanțul de aprovizionare va fi afectat

Ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă lanțul de aprovizionare va fi afectat, având în vedere că vorbim despre o mare fermă, iar răspunsul acestuia a fost unul afirmativ.

”Da, sigur este afectat şi ştiu că există şi o cantitate de 100 de tone pe stoc care se incinerează din cauza faptului că medicii au ajuns la această concluzie şi este firesc să intervină aşa radical încât să stopăm, cum spuneam, focarul respectiv şi să izolăm zona astfel încât peste 35 de zile să poată fi reluată activitatea la aceasta platformă foarte importantă care are cinci ferme şi trei din acestea erau populate, iar toate trei au fost prinse de acest virus nenorocit”, a mai spus Petre Daea.

De asemenea, el a mai spus că niciun scenariu nu este exclus și că specialiștii de la fața locului vor merge pe toate căile pentru a determina dacă există vreo vină a fermei pentru focarul de gripă aviară.

”Nu se exclude niciun scenariu, iar specialiştii de la faţa locului au îndemânarea tehnică şi organizatorică necesară pentru a merge pe toate căile posibile care să ne aducă concluzia verosimilă care să fie folosită de aici încolo şi să fie luate şi măsuri în condiţiile în care există vreo vină undeva”, a mai spus ministrul când a primit o întrebare în acest sens.

Momentan nu se știe dacă păsările de aici au ajuns la comercializare

Nu în ultimul rând, șeful de la Agricultură a mai spus că momentan nu știe dacă aceste păsări au ajuns sau nu la comercializare.

”Acum elementele acestea de la faţa locului vor fi puse în comunicare şi de către specialiştii de acolo, de ANSVSA. Ştiu că este un echipaj numeros acolo condus de vicepreşedintele ANSVSA care coordonează activitatea la faţa locului. Evident că au în portofoliul acesta al analizei şi al cunoaşterii şi al acţiunii concrete toate elementele. La această întrebare nu pot răspunde decât medicii de acolo, ANSVSA care a luat o pe urmele lor. Nu am această informaţie la acest moment şi aceste informaţii sunt sub gestiunea directă, nemijlocită şi cu o informare rapidă la ANSVSA şi la medicii din zonă”, a mai precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea.

Peste 200.000 de păsări vor fi sacrificate

Din cauza gripei aviare, 224.000 de păsări vor fi sacrificate la fermele din Codlea, scrie presa locală din Brașov, care adaugă că la doar câteva sute de metri de aceste ferme există gropi mari unde sunt aruncate leșurile păsărilor.

”Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea și din Dumbrăvița. Neștiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanșării, s-au făcut analize și s-au luat probe și de la celelalte ferme de pe platformă și rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate și îngropate”, a declarat prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii.

Primul focar a fost descoperit la finalul săptămânii trecute, însă ANSVSA a confirmat un al doilea focar în cursul zilei de luni. Ulterior, a fost confirmat și un al treilea focar.

Pentru a ține lucrurile sub control, accesul pe această platformă industrială este restricționat, iar mașinile carer trec prin acest perimetru sunt dezinfectate cu substanțe speciale.