Autoritățile regionale de pe insula Sicilia au înregistrat la 11 august o temperatură de 48,8C. Ar putea fi un nou record pentru Europa. Recordul actual pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa este de 48 grade Celsius, înregistrat la Atena în 1977.

Există însă zece locuri considerate cele mai fierbinți de pe planetă, potrivit The Independent.

1. Valea Morţii, California, SUA

Death Valley deţine recordul pentru cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe planetă, de 56,7 grade Celsius, consemnată în 1913, potrivit Guinness World Records. Această valoare este însă disputată. Chiar dacă ar fi fost falsă, Death Valley este încă în top cu o temperatură de 54,4 grade Celsius, înregistrată în august 2020. Temperaturile maxime medii ajung astăzi la 47 de grade Celsius în timpul verii.

2. Ouargla, Algeria

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Africa a fost de 51,3 grade Celsius în Ouargla, în deșertul Sahara, la 5 iulie 2018. Există o mulțime de date istorice pentru cea mai fierbinte temperatură din Africa – inclusiv 55 de grade Celsius în Kebili, Tunisia, record oficial.

3. Mitribah, Kuweit

Mitribah, o zonă îndepărtată din nord-vestul Kuweitului, a înregistrat 53,9 grade Celsius pe 21 iulie 2016. Nu a fost doar a treia cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, ci și cea mai ridicată temperatură înregistrată în regiunea continentală a Asiei.

4.Basra, Irak

La 22 iulie 2016, la Aeroportul Internațional Basra din Irak s-a înregistrat o temperatură de 53,9 grade Celsius.

5. Dallol, Etiopia

Acest câmp hidrotermal a înregistrat o temperatură medie zilnică maximă de 41 grade Celsius între anii 1960 și 1966. Asta înseamnă că a avut cea mai ridicată temperatură medie din orice loc locuit de pe pământ.

6. Aziziyah, Libia

Fosta capitală a districtului Jafara, la 40 de km sud de Tripoli, obișnuia să revendice titlul de cel mai fierbinte loc de pe pământ. Aici, în 1922 temperatura înregistrată a fost de 58 grade Celsius. A pierdut titlul în 2012, când meteorologii au declarat că persoana care a înregistrat temperatura nu avea experiență. Cu toate acestea, orașul experimentează constant temperaturi de peste 48 grade Celsius în mijlocul verii.

7.Turbat, Pakistan
Turbat, un oraș situat în sudul Balochistanului, a înregistrat a patra cea mai mare temperatură, la 28 mai 2017: 53,7 grade Celsius.

8. Quriyat, Oman

Orașul omanian Quriyat, situat la sud-est de capitala Muscat, a înregistrat cea mai ridicată temperatură minimă – adică pe timp de noapte – pe 26 iunie 2018. Mercurul nu a coborât sub 42,6C în acea noapte, depășind recordul anterior de 41,9C, înregistrat și în Oman.

9. Dasht-e Loot, Iran

Are cele mai fierbinți temperaturi ale solului de pe planetă – măsurătorile efectuate prin satelit între 2003 și 2009 au înregistrat o temperatură maximă de 70,7 grade Celsius. Regiunea este nelocuită.

10.Bandar-e Mahshahr, Iran

Acest oraș a atins al doilea cel mai mare indice de căldură înregistrat vreodată. Indicele de căldură combină temperatura aerului și umiditatea relativă. Bandar-e Mahshahr a înregistrat un indice de căldură de 74 grade Celsius în iulie 2015. Cea mai fierbinte temperatură înregistrată a fost de 51 grade Celsius.

Sursa foto: Dreamstime