'Este dificil să continuăm consultările în contextul în care toate statele G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA, n.red) s-au aliat împotriva Rusiei', a indicat diplomaţia de la Tokyo, potrivit agenţiei japoneze.

Tokyo şi Moscova ar putea rămâne însă în contact, aşa cum au decis şi Germania şi SUA, ţări 'care continuă dialogul lor cu Rusia la nivel de miniştri de externe şi de membri ai guvernului', mai scrie Kyodo.

Tokyo a suspendat în luna martie negocierile privind relaxarea regimului de vize dintre Japonia şi Rusia şi a amânat debutul negocierilor în legătură cu alte două acorduri. La sfârşitul lunii aprilie, guvernul nipon a interzis eliberarea de vize de intrare pe teritoriul japonez pentru 23 de funcţionari ai guvernului rus, iar şeful diplomaţiei nipone, Fumio Kishida, şi-a amânat sine die vizita sa oficială în Rusia ce trebuia să aibă loc la 28 aprilie.

Relaţiile dintre Rusia şi Japonia au fost marcate de tensiuni în ultimele decenii pe tema diferendului în privinţa a patru insule situate în nordul arhipelagului Kurile, numite Teritoriile de Nord de Japonia şi anexate de sovietici la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a împiedicat până în prezent semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. AGERPRES