A fost sau nu directorul SIE într-o vizită secretă în Siria?

Mister în jurul unei posibile vizite în Siria a directorului SIE (Serviciul român de Informaţii Externe), Gabriel Vlase.

Informaţia a fost dezvăluită de postul de televiziune on-line Syria TV. Acest post emite din Turcia pentru sirienii care se opun regimului Bashar al-Assad, cel care conduce Siria cu o mână de fier.

Aşadar, Syria TV afirmă că şeful unui serviciu de informații din România ar fi avut discuţii secrete, zilele trecute, chiar în Siria, cu președintele Bashar al-Assad.

Duminică, 21 aprilie, Syria TV a revenit cu un update, transmiţând că SIE refuză să comenteze pe marginea acestei informaţii.

„Serviciul Român de Informații Externe a refuzat să comenteze o știre exclusivă publicată de site-ul Syria TV despre vizita șefului agenției în Siria și întâlnirea sa cu șeful regimului, Bashar al-Assad, și directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luqa”, au precizat jurnaliştii respectivului post TV, citaţi de inpolitics.ro.

Vizita respectivă ar fi vizat un mesaj comun din partea a 4 ţări europene

Siria
Siria pe hartă / SURSA FOTO: Dreamstime

Şi jurnaliştii români au încercat să afle detalii despre această posibilă vizită. Syria TV relatează că, şi în acest caz, Serviciul de Informaţii Externe a refuzat orice lămurire.

Motivul invocat: este vorba despre informaţii confidenţiale, care sunt exceptate de la liberul acces al cetăţenilor. În acest sens, a fost invocată Legea nr. 544/2001.

„Serviciul de Informații Externe a răspuns solicitării revistei române Newsweek de a comenta știrea spunând că agenția nu poate intra în detalii deoarece este o informație confidențială.

Astfel, agenția nu a infirmat și nici nu a confirmat cele relatate de site-ul Syria TV.

Agenția și-a întemeiat nedeclararea pe faptul că datele solicitate sunt din categoria prevăzută la paragraful 12 din Legea nr. 544/2001, care sunt date exceptate de la liberul acces al cetățenilor”, adaugă Syria TV.

Potrivit jurnaliştilor străini, şeful SIE ar fi mers în Siria purtând un mesaj comun din partea României, Ciprului, Greciei și Italiei.

Aceste ţări ar fi îngrijorate de probleme legate de refugiaţi şi de terorism.

„Miercurea trecută, o sursă diplomatică europeană a declarat pentru Syria TV că șeful serviciilor de informații românești a vizitat Siria și s-a întâlnit cu șeful regimului, Bashar al-Assad, și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luqa.

Diplomatul european a adăugat, solicitând ca numele său să nu fie dezvăluit, că șeful serviciilor de informații românești a purtat cu el un mesaj comun din țara sa și din Cipru, Grecia și Italia, care indică dorința acestor țări de a restabili contactul cu regimul datorită lor. îngrijorarea cu privire la valurile de refugiați și teama de terorism”, a încheiat relatarea Syria TV.