Atât Comisia Europeană cât și Parlamentul și ambasadele de la Bucureşti au reacţionat la punerea sub acuzare a Laurei Codruţei Kovesi.

Autoritățile Uniunii Europene acuză că această măsură poate pune piedici acţiunii de selectare a procurorului-şef al Parchetului European.

Ca răspuns, Comisia Europeană a făcut un apel la coaliția PSD-ALDE să nu intervină în procedura de selecție a procurorului-șef european prin hărțuirea lui Kovesi. CE cere cooperarea României în numirea procurorului-șef european și să respecte principiul cooperării sincere

„Este vital ca toţi candidaţii, promovaţi de o comisie independentă de selecţie, să fie trataţi corect pe parcursul acestui proces. De aceea, Comisia face apel la guvernul şi autorităţile române să respecte pe deplin principiul cooperării sincere, consfinţit în Tratat, în ceea ce priveşte procedura de selecţie a procurorului-şef european. Toţi candidaţii trebuie să poată participa nestingherit la toate etapele procedurii de selecţie. Vă reamintim că Comisia a subliniat deja preocupările serioase privind Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie în ultimul raport din MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare – n. red.), referitoare la independenţa judiciară a acestui organ”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape cazul punerii sub control judiciar al lui Kovesi.

„Daţi-mi voie să vă reamintesc că autorităţile române nu aveau de la început niciun fel de jurisdicţie în problemele respective”, a spus Schinas.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat părerea printr-o postare pe Twitter privind situațiua lui Kovesi. Președintele PE se declară îngrijorat de situație și spune că Parlamentul European o susține pe Kovesi în candidatura sa.

„Voi ridica problema la şedinţa liderilor grupurilor din Parlamentul European, miercuri”, a anunţat Antonio Tajani în acelaşi mesaj.

Reacții vin și din Partidului Popular European. Manfred Weber, liderul grupului, va cere o dezbatere în următoarea sesiune plenară a PE în cazul în care autorităţile din România nu renunţă la procedurile legale împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

„Dacă procedurile legale împotriva dnei Kovesi nu sunt revocate, vom solicita o dezbatere în următoarea sesiune plenară a PE”, atenţionează într-un mesaj pe Twitter politicianul german, care este şi candidatul popularilor europeni la preşedinţia Comisiei Europene.

Inovație! Se schimbă tichetele de masă în România. Cum vor putea fi folosite

Cea care a selectat-o pe Laura Kovesi pe prima poziţie pentru poziţia de şef al Parchetului European, Judith Sargentini, membră a comisiei PE, a spus că piedicile care i se pun fostei şefe DNA nu fac decât să convingă şi mai tare că a fost alegerea corectă şi că va insista pentru numirea ei.

Printre primele reacții care au venit din ambasadele de la București a fost cea a ambasadei din Canada. Kevin Hemilton, a scris pe Twitter că este tulburat de situația lui Kovesi.

Cozmin Gușă spune adevăruri ascunse. Dezbateri în toi la Realitatea

Ambasada Republicii Slovenia este cu ochii pe Guvernul României. Aceasta a declarat că „urmărește îndeaproape evoluția procedurilor împotriva doamnei Laura Codruța Köveși”

Ska Keller, co-președinta grupului Verzilor din Parlamentul european, acuză că întreaga situație a lui Kovesi este datorată Guvernului PSD.

”Este extrem de dubios și de îngrijorător ce se întâmplă în România chiar acum: Guvernul român continuă tentativele de blocare a Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror-șef al Parchetului european. Acum, o unitate de parchet nou creată, care este controlată direct de exact acest guvern, o acuză pe Kovesi de corupție. România trebuie să garanteze o anchetă independentă și transparență totală”, a scris pe Facebook Ska Keller.

Rebecca Harms, un alt europarlamentar, consideră punerea lui Kovesi sub control judiciar drept ”scandaloasă și inacceptabilă”.

”Scandalos. Inacceptabil. Acest lucru (punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi – n. red.) duce la creșterea neîncrederii în guvernul și autoritățile române”, a scris pe Twitter și Rebecca Harms, distribuind o știre despre anchetarea fostei șefe a DNA.
La rândul său, Ana Gomes, europarlamentar socialist spaniol și un fervent critic al lui Liviu Dragnea și al Vioricăi Dăncilă, a cerut din nou excluderea PSD din familia europeană a socialiștilor.

”Un truc ieftin și îngrozitor din partea liderului corupt Liviu Dragnea și a marionetei sale prim-ministru. Un get prostesc totodată: ar putea foarte bine să aibă un efect de bumerang. PES și S&D, ascultați și faceți ceea ce au cerut social-democrații suedezi în privința PSD România (excluderea – n.red.)”, a scris pe Twitter Ana Gomes.

Laura Codruța Kovesi este anchetată pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI. Kovesi a contestat controlul judiciar. Pe 3 aprilie Curtea Supremă a stabilit ca fosta șefă DNA să aibă parte de o judecată a contestației depuse.