Totuși, după cum se poate vedea pe primul grafic, în luna noiembrie stranierii au redus cu un pas important sumele trimise în țară, posibil influențați de cele mai negre știri cu care a fost bombardată zona euro. Astfel, banii veniți în noiembrie de la lucrătorii români de afară au cumulat doar 318 milioane euro, ceea ce reprezintă cea mai slabă lună noiembrie din ultimii șapte ani.
Fără să fie sprijiniți de autorități în vreun fel, prin acordarea unei facilități de transfer sau prin vreo reducere de impozite, stranierii au continuat să trimită cu stoicism bani acasă, fie pentru copiii rămași în îngrijirea rudelor, fie pentru compensarea pensiilor prea mici ale părinților, fie pentru a investi tot la locul de baștină etc.
Spre comparație, pe partea fondurilor europene, care reprezintă cea mai sănătoasă sursă de finanțare pentru România, s-au atras doar 2,13 miliarde euro în primele 11 luni, de 1,8 ori mai puțin decât suma cu care au sprijinit economia locală românii de afară. Chiar dacă absorbția cunoaște o îmbunătățire cu 10% față de 2010, ea rămâne la un nivel profund dezamăgitor, în condițiile în care la Comisia Europeană ne așteptă încă peste 20 miliarde euro.
E drept, banii trimiși acasă de lucrătorii români de peste hotare sunt semnificativ mai puțini decât înainte de criză, sumele scăzând cu mai mult de o treime, dar fără acești bani am fi avut un deficit de cont curent (4,23 miliarde euro) aproape dublu (cu 90% mai mare). 
În condițiile în care de ani buni România se confruntă cu un fenomem îngrijorător, al copiilor care cresc fără părinții plecați la muncă în afară, iar autoritățile n-au făcut mai nimic în sprijinirea acestora, măcar pentru banii trimiși în țară să aibă o strategie de stimulare, întrucât de ani buni aceasta e una din cele mai importante surse de finanțare a economiei.
Cert este că în lipsa unei strategii complexe referitoare la stranieri, România s-ar putea trezi brusc și depopulată și fără finanțarea de la aceștia. Și asta pentru că negăsind vreun sprijin în țară, uneori chiar dimpotrivă, foarte mulți din cei plecați aleg să-și aducă familiile acolo. În acest fel, România se va trezi cu dezechilibre uriașe (deși acum sunt foarte mari) în ceea ce privește numărul de contribuabili în raport cu asistații social și cu pensionarii.