În cursul zilei de vineri, 17 februarie, a avut loc ceremonia de deschidere a Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. După ce prim-ministrul Nicolae Ciucă a susținut un discurs chiar în acest oraș, a venit momentul pentru președintele Klaus Iohannis să lanseze un mesaj.

Acesta a precizat că urează ”mult succes Programului Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, unul dintre cele mai importante momente ale istoriei orașului de pe Bega din secolul XXI”.

”Astăzi, la 16 ani de la prima capitală românească a culturii europene, dumneavoastră veniţi cu un proiect prin care timişorenii şi mândra comunitate a bănăţenilor îşi prezintă şi își valorifică tradiţiile şi energiile culturale, spiritul civic şi aspiraţiile.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii nu a fost uşor de obţinut, 14 oraşe din România fiind înscrise într-o competiţie puternică. Timişoara a fost cea care a primit laurii pentru că a prezentat un program ambiţios şi novator”, spune președintele României.

Transformarea orașului într-un pol cultural de relevanță europeană

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că ”Light Your City a câştigat prin viziunea pe care o promovează, care nu doar fructifică resursele culturale ale oraşului şi ale zonei în care este situat acesta, dar propune un înnoit angajament civic și are drept obiectiv transformarea Timişoarei într-un pol cultural de relevanţă europeană. Vă doresc ca acest deziderat să se împlinească!”.

”De la decizia juriului european din 2016 și până astăzi a fost parcurs un drum greu, care a presupus eforturi susținute pentru a depăși momentele extrem de dificile care au afectat punerea în practică a proiectului. În ciuda obstacolelor apărute, ați demonstrat hotărâre și o foarte bună capacitate de organizare pentru a câștiga această veritabilă cursă contracronometru a pregătirii programului cultural pentru lansarea sa de astăzi”, spune șeful statului.

Timișoara, locul unde în decembrie 1989 s-a aprins flacăra Revoluției

Nu în ultimul rând, șeful statului a mai spus că ”timișorenii au dovedit că vor și pot să-și lumineze orașul prin ei înșiși, prin cultură și implicare comunitară. Timișoara, locul unde în decembrie 1989 s-a aprins flacăra Revoluției și s-a născut speranța că România poate redeveni parte a Europei libertăților și democrației, răspunde astăzi provocărilor unei lumi aflate în căutarea unor noi echilibre. O face prin energiile marilor sale resurse culturale, educaționale și științifice”.