Țigările se scumpesc, din nou. Se întâmplă de astăzi

Țigările se vor scumpi în medie cu 50 de bani pachetul, deoarece de astăzi intră în vigoare o nouă majorare a accizelor la tutun, transmite rador.ro

Trebuie reamintit că ultima majorare avusese loc în luna ianuarie, anul acesta. Astfel, aproximativ 80% din prețul unui pachet de țigări este reprezentat de accize, TVA și alte taxe plătite statului de către respectivii producători. În momentul de față, prețul de vânzare al unui pachet este cuprins între 19,50 și 24 de lei.

Țigările au făcut diferenţa!

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent. Totul conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. British American Tobacco, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploiești, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

Din datele furnizate de către Institutul Național de Statistică reiese faptul că în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun (țigări și tutun încălzit) a depășit valoarea exporturilor de grâu (845 milioane euro) sau porumb (1,1 miliarde euro). Această diferență este cu atât mai semnificativă cu cât țigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă.

Valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.

„Aproape 60% din producția fabricii noastre din Ploiești este exportată. Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani” a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice British American Tobacco.

British American Tobacco contribuie anual la bugetul de stat cu circa 2 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

Sursă foto: Dreamstime