România se află într-o situație asemănătoarea cu cea a anului trecut. Numărul infectărilor, al deceselor, dar și al pacienților internați la Terapie Intensivă crește de la o zi la alta, iar situația din spitale devine din ce în ce mai greu de gestionat.

În acest context, medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății de Medicina Familiei, trage un semnal de alarmă.  Mai exact, aceasta avertizează cu privire la următorul val al pandemiei. Medicul susține că valul 4 al pandemiei de COVID-19 este o amenințare în țările în care rata de vaccinare nu a atins un nivel satisfăcător.

Un exemplu dat de Gindrovel Dumitra este situația din Israel și din Marea Britanie, unde tot mai multe persoane continu să se vaccineze. În Israel, 60% din populație s-a vaccinat, evitând astfel valul 4.

Totuși, potrivit medicului, țările în care vaccinarea nu a ajuns la cote pozitive, cel mai probabil vor trece prin al 4-lea val care va fi dificil de gestionat la fel ca și restul de până acum.

„Se vorbește de valul 4 în țările în care nu se imunizează la capacitate maximă. În Israel, spre exemplu, avem un exemplu cât se poate de convingător, atât și în Marea Britanie. Israelul are aproape 60% acoperire vaccinală și mă aștept ca acolo să nu se întâmple valul 4. În schimb, da, în țările în care nu se atinge o acoperire vaccinală satisfăcătoare, este foarte posibil”, a spus medicul.

Succesul vaccinării este clar

Totodată, medicul a mai subliniat faptul că, Marea Britanie este și ea un exemplu bun pentru întreaga Europă. Țara a reușit să vaccineze aproape 40% din populație, iar în scurt timp a ieșit din lista țărilor galbene.

Gindrovel Dumitra a mai adăugat că aceasta este dovada clară a succesului campaniei de vaccinare. Ea a mai menționat faptul că, restul țărilor trebuie să urmeze exemplele pentru a evita amenințarea valului 4 al pandemiei.

”Aici vine și exemplul Marii Britanii în care avem o acoperire de vaccinare de aproximativ 40% cu o singură doză și după cum observăm Marea Britanie deja a ieșit din lista țărilor galbene.

Deci, succesul vaccinării este cât se poate de clar. Repet, valul 4 este o amenințare în special pentru țările în care acoperirea vaccinală nu este satisfăcătoare”, a mai declarat medicul Gindrovel Dumitra la RealitateaPlus.