In comuna Band din judetul Mures a fost lansat proiectul pilot de implementare a tehnologiei PLC (Power Line Communications), potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Prin sistemul de comunicatii PLC sunt furnizate servicii de comunicatii electronice, avand ca suport de transmisie a semnalului util retelele de tensiune electrica de joasa si medie tensiune.

In luna iulie a anului 2005, MCTI a decis demararea unui proiect pilot de implementare a sistemului PLC in zona rurala si a lansat o licitatie pentru a atribui implementarea acestui proiect. Proiectul are o durata experimentala de 6 luni si consta in realizarea unei retele la care vor fi conectate un numar de 50 de terminale telefonice si 10 PC-uri. In baza unui studiu de fezabilitate realizat asupra proiectului pilot si a unui studiu de impact privind oportunitatea adoptarii sistemelor PLC, se va elabora o strategie de implementare la nivel national a acestei tehnologii.

Unul dintre avantajele tehnologiei PLC este ca permite ca aplicatii multiple sa ruleze pe aceeasi infrastructura, cea electrica, existenta atat in interiorul, cat si in afara cladirilor. Aplicatiile PLC sunt cat se poate de variate de la telefonie si internet de banda larga pana la citirea automata a contoarelor de electricitate si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei.



Sistemul PLC a fost dezvoltat in peste 40 de tari printre care Germania, Austria, Spania si Portugalia.


Sursa: Capital, 10 februarie 2006