Un număr de şase liceeni au declarat pentru cotidianul britanic că în mod obişnuit lucrează 11 ore pe zi pentru a asambla telefoane iPhone X la o uzină din Zhengzhou, China, ceea ce potrivit legislaţiei chineze constitutie ore suplimentare ilegale pentru liceeni care fac practică la o companie. Cei şase liceeni fac parte dintr-un grup de aproximativ 3.000 de liceeni de la Zhengzhou Urban Rail Transit School care în luna septembrie a acestui an au fost trimişi să lucreze la o uzină locală gestionată de furnizorul Apple, firma taiwaneză Hon Hai Precision Industry, cunoscut sub denumirea de Foxconn.

Liceenilor, cu vârsta între 17 şi 19 ani, li s-a spus că practica de trei luni în fabrică este o ‘experienţă de lucru’ necesară pentru a putea absolvi.

‘Suntem forţaţi de şcoala noastră să mergem să lucrăm acolo. Munca nu are nimic de-a face cu studiile noastre’, a declarat o liceeană de 18 ani care se pregăteşte pentru a deveni însoţitor de tren şi care susţine că zilnic asamblează până la 1.200 de camere pentru iPhone X.

În replică, Apple şi Foxconn au recunoscut că au descoperit cazuri în care liceeni care sunt incluşi în programele de internship au lucrat ore suplimentare dar au precizat că au luat măsuri pentru a remedia aceste situaţii. În plus, ambele companii susţin că liceeni lucrează pe bază de voluntariat.

Lansarea iPhone X a fost afectată de probleme de producţie care au impus amânarea lansării pentru luna noiembrie în loc de luna septembrie când în mod obişnuit Apple lansează noile sale produse.

Potrivit unui angajat cu vechime de la Foxconn, în mod obişnuit uzina de la Zhengzhou angajează în fiecare an liceeni în cea mai aglomerată perioadă a anului, între lunile august şi septembrie. Aceste angajări pot duce la creşterea numărului de muncitori de la 100.000 până la 300.000 de angajaţi care produc până la 20.000 de telefoane iPhone pe zi. În acest an însă, nevoia de muncitori sezonieri a fost mai mare, a adăugat sursa citată de Financial Times.

iPhone X, un model de lux ce marchează a 10-a aniversare a smartphone-urilor create de Apple, are un design din sticlă şi oţel inoxidabil, cu un ecran Super Retina de 5,8 inchi, cip A11 Bionic cu motor neural pentru învăţare artificială, realitate augmentată şi experienţe intense ale jocurilor 3D, încărcare wireless şi Face ID. Se oferă, în acest fel, o modalitate nouă, inovatoare şi sigură de deblocare, de autentificare şi de plată. AGERPRES