Industria de telefonie mobila a depasit, in aceasta saptamana, doua miliarde de utilizatori in intreaga lume, in reteaua GSM, a anuntat GSM Association (GSMA).

Potrivit reprezentantilor GSMA, rata de conectare a noilor abonati este de aproximativ 1.000 pe minut, atat la servicii de generatia a doua cat si la servicii de generatia a treia, 3G, serviciu care are in prezent peste 72 milioane de abonati.

“Aceasta este cea mai rapida crestere tehnologica de pana acum. In timp ce primul miliard de abonati a fost atins in 12 ani, pentru al doilea miliard a fost nevoie de doar doi ani si jumatate, in principal datorita avantului tehnologiei mobile pe piete ca China, India, Africa si America Latina, care detin 82% din cel de-al doilea miliard de abonati” a declarat Craig Ehrlich, presedinte GSMA.

Serviciile de telefonie mobila bazate pe tehnologie GSM au fost lansate in Finlanda in anul 1991. Astazi peste 690 de retele mobile ofera servicii GSM in 213 tari, tehnologia GSM reprezentand 82,4% din totalul conexiunilor.

Cea mai mare piata GSM din lume este China, cu peste 370 milioane de utilizatori, urmata de Rusia cu 145 milioane, India cu 83 milioane si SUA cu 78 milioane de utilizatori.

“Prin atingerea numarului de doua miliarde de abonati, tehnologia GSM a devenit prima tehnologie care are mai multi utilizatori in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate”, a spus Rob Conway, CEO GSM Association.

Sursa: Capital, 13 iunie 2006