Te angajează imediat! Iohannis a semnat decretul. Cei care sunt vizați de legea promulgată de președintele României nu trebuie să aibă vreo facultate. Mai exact, șeful statului și-a dat acordul asupra legii potrivit căreia primăriile pot angaja zilieri pentru întreţinerea şi îngrijirea parcurilor şi grădinilor.

Actul normativ vizează completarea art. 13 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Legea are ca obiect de reglementare introducerea activităţilor de întreţinere a spaţiilor verzi aferente domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale ca domeniu în care poate fi prestată munca necalificată cu caracter ocazional, prevăzut în Clasificarea activităţilor din economia naţională.

Românii care pot fi angajați pe loc

În legea privind activitatea zilierilor au fost introduse şi „activităţile de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare, precum şi întreţinerea spaţiilor verzi din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale”.

Tot astăzi, șeful statului a promulgat și o lege care îi vizează pe mulți șoferi. Este vorba de actul normativ care stipulează modificarea art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Legea prevede că plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii poate fi soluţionată şi la Judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul, nu doar la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

„Plângerea se depune şi se soluţionează în baza competenţei alternative la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la Judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede actul normativ.

Ce lege a mai promulgat Klaus Iohannis

Legea în vigoare menţionează că plângerea se depune doar la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

La Senat a fost înregistrată în 2019 propunerea legislativă pentru modificarea art.118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Inițiativa prevedea că șoferii care au fost sancționați în afara județului de reședință, pot contesta amenda sau suspendarea permisului în localitatea de domiciliu, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze acolo unde a fost constatată contravenția. Mai concret, șoferii au ocazia să conteste decizia la judecătoria de care aparțin. Aceștia pot depune contestație într-un termen de 15 zile de la sancționare.

După promulgarea de către Iohannis, actul normativ merge la Monitorul Oficial.