În acelaşi timp, sistemul Windows Phone (dezvoltat de Microsoft) şi-a asigurat poziţia a treia pe unele pieţe, depăşind chiar iOS pe piaţa din Italia. La polul opus se situează BlackBerry, a cărui cotă de piaţă a scăzut în SUA, Europa şi America Latină iar în prezent acoperă doar un segment neglijabil în orice regiune.

Android a încheiat anul trecut pe prima poziţie în topul platformelor mobile cu o cotă de 68,6% pe primele cinci mari pieţe din Europa (Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania), urmat de Apple cu o cotă de 18,5%. În cazul SUA, cota de piaţă a Android a crescut cu peste patru puncte procentuale într-un an până la 50,6%, în timp ce cota de piaţă a Apple a scăzut la 43,9%. Tendinţa este similară pe piaţa din China, unde cota de piaţă a Android a crescut până la 78,6% iar cea a Apple a scăzut la 19%.

“Android a încheiat 2013 în forţă cu o creştere anuală pe 12 pieţe mari din întreaga lume, inclusiv Europa, SUA, America Latină, China şi Japonia“ a declarat economistul Kantar, Dominic Sunnebo.

Anterior, firma de cercetare de piaţă Gartner a estimat că vânzările de smartphone-uri şi tablete echipate cu sistemul de operare Android dezvoltat de Google vor depăşi în acest an pragul de un miliard de unităţi. Potrivit Gartner, sistemul de operare Android, adoptat de mari producători precum Samsung, HTC şi Sony, va echipa un număr de 1,1 miliarde de dispozitive mobile care ar urma să fie vândute în acest an, în creştere cu 26% comparativ cu anul trecut, datorită, în mare parte, cererii puternice de pe pieţele emergente.