Apple nu mai este lider pe piața smartphone-urilor

Potrivit datelor furnizate de firma de cercetare IDC, livrările de telefoane iPhone au înregistrat o scădere de aproape 10% în primul trimestru al acestui an.

Această tendință negativă a fost influențată de intensificarea competiției din partea producătorilor de dispozitive Android.

Ca urmare, Apple a pierdut poziția de cel mai mare producător de smartphone în favoarea Samsung.

În primele trei luni ale acestui an, livrările globale de smartphone-uri au înregistrat o creștere de 7,8%, atingând 28,4 milioane de unități. Samsung a dominat piața, obținând o cotă de 20,8%, cu un total de 60,1 milioane de smartphone-uri livrate.

În contrast, livrările de telefoane iPhone ale companiei Apple au însumat doar 50,1 milioane în primul trimestru, față de 55,4 milioane unități livrate acum un an, ceea ce a determinat o cotă de piață de 17,3%. Xiaomi, producătorul chinez, s-a clasat pe locul trei, cu o cotă de piață de 14,1% în primul trimestru.

„Aşa cum ne aşteptam revenirea pieţei de smartphone face progrese…În timp ce Apple a reuşit să cucerească poziţia de lider la finele lui 2023, Samsung a redevenit cel mai mare furnizor de smartphone în primul trimestru”, a declarat vicepreşedintele IDC, Ryan Reith.

iphone, apple, telefon
SURSA FOTO: Dreamstime

Apple se confruntă cu probleme în China

Pierderea poziției de lider subliniază provocările pe care le întâmpină Apple în China, cea mai mare piață a companiei americane. În această regiune, unele companii chineze și agenții guvernamentale au impus restricții privind utilizarea dispozitivelor Apple de către angajații lor.

În răspuns, Apple planifică să dezvăluie noi îmbunătățiri aduse software-ului care operează pe iPhone-uri, tablete iPad și alte dispozitive Apple, în cadrul conferinței Worldwide Developers Conference (WWDC) din luna iunie.

Investitorii sunt în așteptare pentru noutăți despre Inteligența Artificială din partea Apple. Până în prezent, compania a fost destul de reținută în ceea ce privește integrarea AI în dispozitivele sale.

La începutul acestui an, Apple a fost surclasată de Microsoft în clasamentul celor mai valoroase companii din lume.

Veniturile companiei au crescut spectaculos în anii 2010, de la 65 de miliarde de dolari la începutul deceniului la 274 de miliarde de dolari la sfârșitul acestuia. Veniturile au scăzut cu 2,7% în 2022.

Compania a avut întotdeauna cel mai mare succes în Statele Unite, țara sa de origine. America este responsabilă pentru 42% din totalul veniturilor generate, iar aproximativ 35% din acestea provin numai din SUA.