Considerat ultimul stat dictatorial din inima Europei, Belarus priveşte spre Vest cel puţin la fel de mult ca spre Est (Moscova). La destrămarea URSS în 1991, Belarusul era una dintre cele mai industrializate țări din lume, în termeni de procentaj al producției industriale în PIB, și era cel mai bogat stat membru al CSI. În anii 1990, însă, producția industrială s-a prăbușit din cauza scăderii importurilor, investițiilor și a cererii de produse belaruse din partea partenerilor comerciali. PIB-ul a început să crească abia în 1996, iar aceasta a coincis cu implementarea subvențiilor de stat.
Mare parte din economia Belarusului este controlată de stat și a fost descrisă ca fiind „de tip sovietic”. Astfel, 51,2% din forța de muncă din țară este angajată în companii de stat, 47,4% în companii private locale (dintre care doar 5,7% au capital parțial străin), iar 1,4% lucrează la companii străine.  Țara importă în principal din Rusia, inclusiv petrol. În 2006, cel mai mare partener comercial al Belarusului era Rusia, cu circa jumătate din tranzacții, al doilea fiind Uniunea Europeană în ansamblul ei, cu circa o treime din volumul total al tranzacțiilor.
Populaţia republicii este de 9,7 milioane de locuitori. Rata de alfabetizare este printre cele mai mari din lume, în ţară existând peste 28 de mari universităţi şi 8 academii. Peste 70% din populația de 9,49 milioane de oameni a Belarusului trăiește în zone urbane. Doar patru țări se află în fața Belarusului (1%) atunci când vine vorba de șomaj: Monaco (0%), Cambodgia (0%), Thailanda (0,50%) și Qatar (0,50%).
Relaţiile economice cu România
La data de 28 februarie 2010, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Belarus a fost de 11,7 mil dolari, din care exportul a fost de 2,7 mil. dolari şi importul de 9 mil. dolari. Soldul balanţei comerciale a fost de  6,3 mil. dolari. La 31 august 2009 erau înregistrate în România un număr de 23 de societăţi mixte româno – belaruse, cu un capital total investit de 540.000 dolari.
China vrea să construiască un oraş industrial în Belarus
Chinezii au anunţat un plan de a construi în apropierea capitalei bieloruse Minsk un oraş industrial, cu o suprafaţă de peste 100 de kilometri pătraţi şi suficiente locuinţe pentru 155.000 de persoane, cu scopul de a crea o punte de export către UE şi Rusia pentru companiile chineze. Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko a alocat suprafaţa necesară, situată în jurul aeroporului internaţional de la Minsk, potrivit unor oficiali bieloruşi şi chinezi.
Necesităţile de energie ale noului oraş vor fi asigurate de prima centrală nucleară din Belarus, care va fi construită de Rusia până în anul 2018, investiţie estimată la 10 miliarde de dolari. Prima etapă a construcţiei se va încheia în 2020, iar următoarea fază va dura încă 10 ani. Lukaşenko, aflat la putere de aproximativ două decenii, apelează astfel la China pentru a revigora economia, cu un PIB de 60 miliarde de dolari. China va dobândi astfel acces la un centru de producţie situat la 270 de kilometri de Polonia şi Lituania, state membre UE, în timp ce comerţul cu Rusia şi Kazahstan este scutit de taxe datorită uniunii vamale a celor două ţări cu Belarus.
Totodată, producătorii chinezi vor avea aces la o forţă de muncă bine educată, însă la costuri reduse. Salariul mediu din Belarus este de 560 de dolari pe lună, jumătate faţă de nivelul din Polonia.