Regele Salman bin Abdulaziz Al Saud a ordonat guvernului să plătească 1000 de riali (aproximativ 266 de dolari) pentru angajații de stat în fiecare lună în 2018.

“Alocarea a 50 de miliarde de riali (13 miliarde de dolari) pentru punerea în aplicare a acestui decret indică preocuparea conducerii de confortul şi calitatea nivelului de trai al oamenilor”, a declarat Awwad bin Saleh Alawwad, ministrul Culturii și al Informației.

Aproximativ 1,18 milioane de saudiți sunt angajați de guvern.

Pensionarii și soldații care luptă pe linia frontului împotriva Yemenului vor primi, de asemenea, 5.000 de riali în (1330 dolari), iar guvernul va acoperi costul TVA în unele cazuri, inclusiv primele achiziţii pentru o nouă casă.

Regere speră ca acest plan să compenseze creşterea recent a taxei de 5% a bunurilor de bază, cum ar fi produsele alimentare şi utilităţile şi pentru dublarea benzinei.

Aceste majorări ale prețurilor au făcut parte din eforturile Regatului  de a soluționa deficitul bugetar estimat la 195 miliarde riali (52 miliarde dolari).

Guvernul a anunțat, de asemenea, planurile de a reduce comisioanele membrilor familiei regale, ceea ce a înfuriat mulți membri ai elitelor din Arabia Saudită.

Sâmbătă, autoritățile au reținut 11 prinți după ce s-au adunat pentru un protest rar în fața palatului regal.

Protestul a rezultat dintr-un alt decret regal care "a oprit contribuţiile statului către membrii familiei regale de a le acoperi facturile de energie electrică și apă", a declarat Sheikh Saud Al Mojeb într-o declarație adresată CNN.

Arabia Saudită a anunțat mai multe măsuri de austeritate pentru a face față creșterii datoriei țării.

În conformitate cu strategia Vision 2030, care îşi propune să deschidă ţara şi să diversifice economia, Prinţul Mohammad bin Salman a condus o represiune împotriva corupţiei prin arestarea a 200 dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării, a căror avere este estimată la 800 de miliarde de dolari.

Oficialii saudiţi le-au oferit libertate oamenilor de afaceri, celor din familie regală şi miniştrilor reţinuţi, în schimbul a până la 70% din averea lor, ceea ce ar putea rezulta împrumuturile miliardarilor pentru finanţarea programelor ambiţioane ale ţării.