"Din cauza experienței de după Războiul Vietnamez, Hanoi știe cât de important este să își mobilizeze populația. Astfel, se consideră că fiecare bărbat care are sub 50 de ani ar trebui să fie antrenat pentru luptă, în cazul în care va izbucni un război cu China. Mai mult, a fost introdusă o măsură de educație politică în școli, prin care copiii învață că vecinul lor din nord este un agresor", scrie presa chineză.

Navele chineze de patrulare care au ajuns în vecinătatea arhipelagului controlat de Japonia în Marea Chinei de Est vor ‘face ca legea să fie respectată’ pentru ‘a demonstra’ că aceste insule aparţin Chinei, anunţat vineri un comunicat oficial de la Beijing, preluat de AFP.

‘Două grupuri de nave chineze de patrulare au intrat, la 14 septembrie 2012, în apele ce înconjoară Insulele Diaoyu şi celelalte insule adiacente, pentru a patrula şi a face ca legea să fie respectată’, se afirmă în comunicatul Ministerului chinez de Externe.

‘Acţiunile pentru aplicarea legii şi patrulările sunt destinate să demonstreze jurisdicţia Chinei asupra insulelor şi să apere interesele sale maritime’, adaugă documentul amintit.

Tokyo a anunţat anterior, tot vineri, sosirea a şase nave chineze în vecinătatea Insulelor Senkaku (numite Diaoyu de către chinezi), la trei zile după naţionalizarea a trei insule din acest arhipelag revendicat de Beijing.

Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a declarat imediat că autorităţile nipone ‘vor face totul pentru a supraveghea navele’.

Iniţial, două nave au ajuns în jurul orei locale 06.20 (joi, 21.20 GMT) în apropierea acestor insule nelocuite, situate la 200 de kilometri nord-vest de Taiwan, care le revendică şi el, şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei).

Vasele s-au apropiat la mai puţin de 12 mile marine de una din cele cinci insule ale arhipelagului, cu alte cuvinte în apele considerate de japonezi ca apele lor teritoriale.

Alte patru nave au intrat ‘în apele teritoriale’ după ora locală 07.00, a precizat paza de coastă niponă, adăugând că primele două vase şi-au părăsit poziţiile în jurul orei 07.50.