Olanda este ţara care s-a opus alături de Finlanda ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Statele membre ale acestui spațiu permit trecerea frontierei fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control. Din Spațiul Schengen fac parte și Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, care nu sunt membre ale UE.

Olanda este şi ţara care a decis interzicerea automobilelor clasice cu motorină şi benzină până în 2025. În localitatea Giethoorn automobilele nici măcar nu au voie să intre de ani buni. Cei care vin aici îşi lasă maşina la intrare sau la ieşirea din localitate şi închiriază biciclete puse la dispoziţie de către autoritatea locală.

Pe teritoriul Olandei, legislaţia rutieră interzice utilizarea aparatelor de detectare a radarelor şi a celor antiradar. Utilizarea acestora reprezinta contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi confiscarea aparatului. De regulă, echipajele de poliţie au montate în maşini dispozitive de detectare a aparatelor antiradar. În localităţi, se recomandă să se acorde o atenţie deosebită bicicliştilor, care au o pondere foarte însemnată în traficul rutier. Accesul pe autostrăzi nu este supus plăţii de taxe. Singura excepţie este tunelul Dordse Kil din regiunea Biesbosch. Î

În Olanda a fost inaugurată la Krommenie, un oraș aflat la nord de Amsterdam, şi prima pistă de biciclete din lume, construită din panouri solare. Pista ciclabilă solară are o lungime de 70 de metri, este construită din plăci de beton care au încorporate panouri fotovoltaice și poate genera energie pentru mașini electrice sau pentru alte dispozitive electronice care au nevoie de încărcare. Staţii de încărcare a automobilelor electrice există la fiecare pas. 

O legislaţie foarte strictă este şi în ceea ce priveşte animalele de companie. În Olanda nu veţi vedea câini vagabonzi deoarece legislaţia este strictă. Toţi câini au microcip implantat sub piele şi carnet de sănătate veterinar.

Închisorile sunt tot mai puţine deoarece criminalitatea este în scădere. Olanda este o ţară cu un nivel de infracţionalitate scăzut. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). Se recomandă prudenţă şi atenţie deosebită în zonele turistice, în particular Amsterdam. Din 2009 şi până în prezent sau închis 19 închisori.

Drogurile sunt interzise

Orice fel de drog este ilegal în Olanda. Poliția poate manifesta toleranță în cazul depistării unei persoane deținând mici cantități de cannabis sau până la 5  plante din această categorie, pentru consum personal. Orice persoană care încalcă regulile privind regimul drogurilor poate fi reţinută de poliţie şi judecată. Autorităţile olandeze abordează extrem de serios şi strict cultivarea şi deţinerea de canabis pentru alte scopuri decât consumul personal, în limitele anterior menţionate. Este interzisă intrarea sau ieşirea din Olanda cu orice fel de drog.