După fluierături şi pancarde de genul „vă dăm 25% din salariu dacă plecaţi“, Palatul Victoria s-a zguduit puţin sub efectul ultimei manifestaţii. Cu cuţitul aproape de os (şi pentru guvernanţi, şi pentru guvernaţi), pachetul legislativ de tăiere a salariilor şi pensiilor poate produce o undă de şoc cu efecte imposibil de estimat. Lipsa de încredere în guvernanţi e dublată, însă, de lipsa de încredere a manifestanţilor intervievaţi de televiziuni că pot rezolva ceva protestând – un lucru foarte trist pentru o democraţie „originală“, care are 20 de ani de funcţionare.

Eu, unul, nu cred că românii pot protesta cu forţă deplină înainte de  adoptarea unei măsuri, indiferent dacă cifra manifestanţilor de zilele trecute a fost de 20.000 (estimările poliţiei) sau de 40.000 (estimările sindicatelor). Ei vor protesta în adevăratul sens al cuvântului doar când cuţitul le va fi ajuns deja la os. Or, aplicarea legii se va face, probabil, începând cu 1 iulie. Motivul este probabilitatea depăşirii datei anunţate de premier – 1 iunie –  pentru finalizarea parcursului ei legislativ, promulgare şi publicare. Dacă acest termen de publicare se depăşeşte, nu se pot aplica două legislaţii de salarizare în aceeaşi lună iunie. Ca atare, cel mai probabil este că efectele legislaţiei vor fi resimţite efectiv în buzunarul oamenilor în intervalul 10-15 august, când se va încasa salariul aferent lunii iulie. Întrucât nu s-au pomenit în 20 de ani proteste în toiul concediilor din august, furia oamenilor se va revărsa pe deplin abia din septembrie, când al doilea salariu tăiat va ajunge în portofelele românilor. Iată şi motivul pentru care se amână deconturile guvernamentale!

Efectele micşorării salariilor se vor resimţi imediat în scăderea consumului, însă efectul de ajustare al consumatorului va dura cam şase luni. Economia nu va mai creşte cu aproape 1% în 2010, cum era prognozat, ci probabil va înregistra o scădere, chiar de câteva procente. O multinaţională reprezentativă, de pildă, şi-a bugetat o scădere de 5% a veniturilor. Banca Naţională va avea spaţiu imediat să micşoreze dobânzile, mai ales că efectul unei contracţii economice este scăderea inflaţiei – dar reluarea avântului creditării va lua cam patru-cinci luni. Revenirea economiei se va amâna deci pentru februarie-martie 2011, când unda de şoc va fi trecut peste noi.

Răzvan Orăşanu a fost consilierul primului-ministru (2005-2009)