După evoluţiile foarte bune din sectorul societăţilor de investiţii financiare şi al societăţilor bancare, în săptămâna recent încheiată a venit rândul companiilor petroliere să aducă satisfacţii investitorilor.

Acţiunile Petrom au încheiat săptămâna în creştere cu aproape şapte procente, în timp ce Rompetrol Rafinare a câştigat peste 12%. Aceste evolutii au influenţat semnificativ indicii, BET înregistrând o apreciere de 3,5%, iar BET C, de peste cinci procente.

Este de remarcat seria foarte bună de valori pentru indicele principal al bursei, BET, care a înregistrat scădere doar în patru din ultimele 17 şedinţe. De la aproximativ 8.600 puncte la jumătatea lunii iunie, indicele a reuşit să treacă pentru prima dată de nivelul psihologic de la 10.000 puncte, cu un câştig de aproape 20% pentru trei săptămâni. Maximul intraday este acum stabilit la 10.217 puncte, iar ultima valoare de vineri a fost de 10.010 puncte. Marţi a adus un nou maxim istoric şi pentru indicele BET FI, la nivelul de 91.812 puncte. Săptămâna a fost încheiată practic la acelaşi nivel de către indicele Societăţilor de Investiţii Financiare, la 87.482 puncte.

După patru şedinţe de creştere susţinută de volum pentru acţiunile celor două companii din domeniul petrolier listate la bursă, şedinţa de vineri a adus o corecţie uşoară pentru Rompetrol Rafinare şi ceva mai dură pentru acţiunile Petrom. Joi, titlurile Petrom s-au tranzacţionat şi la 0,6 lei, acesta fiind nivelul maxim de după jumătatea lunii martie, iar acţiunile Rompetrol Rafinare au atins un maxim al ultimelor două luni, la 0,104 lei.
În ultimele cinci săptămâni, adică de la sfârşitul lunii mai, optimismul investitorilor a fost la cele mai înalte cote, dacă observăm creşterile înregistrate de principalele companii tranzacţionate, care au reuşit să atragă astfel sume importante de bani. Societăţile de investiţii financiare au crescut cu peste 22%, dacă avem în vedere BET FI, acţiunile bancare cu 12% pentru BRD Groupe Société Générale şi 15% pentru Banca Transilvania, iar în sectorul petrolier, creşterile au fost de peste zece procente: 11% pentru SNP şi 12% pentru RRC.

Evoluţia ascendentă a pieţei de capital din ultima perioadă s-a încadrat în evoluţia globală a pieţelor regionale, dar creşterile au fost mult mai importante în piaţa de la Bucureşti. Creşterile din ultimele săptămâni fac ca acţiunile de la Bucureşti să fie tot mai scumpe comparativ cu cele din pieţele regionale, unde întâlnim în cazuri destul de dese aceleaşi rate de creştere pentru activitatea economică a companiilor. Acesta este un prim semnal de alarmă, inclusiv în cazul evoluţiei pe termen mediu. Şi pe termen scurt, investitorii trebuie să acorde atenţie sporită, având în vedere volatilitatea ridicată a cursurilor de tranzacţionare. Cu siguranţă o să avem parte şi de corecţii, iar cu cât vor întârzia aceste reaşezări ale preţurilor, cu atât vor fi mai dure. În primele două săptămâni din august, aproape toţi emitenţii listaţi vor publica situaţiile financiare aferente semestrului I şi, pe baza acestor date, vom avea o imagine mai bună asupra gradului de supraevaluare pentru emitenţii de la Bucureşti.  

51-4147-a.jpg51-4148-b.jpg

51-4144-1.jpg51-4145-2.jpg51-4146-3.jpg