Dolarul a scăzut la 1,3638 faţă de euro, aproape de minimul istoric şi la cea mai mică valoare înregistrată în ultimii 26 de ani faţă de lira sterlină, 2,0207 (cotaţii intra-day). Aprecierea dolarului din ultimele săptămâni s-a încheiat. În articolul precedent, scriam: „să vedem însă cât de sustenabil va fi acest sprijin „ad-hoc“ pe care l-a primit dolarul.

Este posibil ca această aversiune faţă de risc a investitorilor să nu dureze mult, caz în care dolarul se va reînscrie pe un trend descendent“. Piaţa a uitat problemele celor două fonduri pierzătoare administrate de Bear Stearns şi s-a reorientat către datele macroeconomice. Unul din aspectele principale care au determinat scăderea dolarului din această săptămână a fost întâlnirea FED.

Oficialii s-au reunit într-o şedinţă care a durat două zile şi au lăsat dobânda neschimbată la 5,25%, aşa cum se aştepta şi piaţa. Însă au apărut modificări în textul declaraţiei oficiale: inflaţia „core“ (din care s-au extras alimentele şi energia) nu mai este la un nivel ridicat, dar, cu toate acestea, principalul risc al economiei americane va rămâne tot inflaţia. Cu alte cuvinte: oficialii au luat notă de datele recente, care au arătat că inflaţia „core“ se află pe un trend descendent. Într-adevăr, indicatorii publicaţi în ultima perioadă au arătat că inflaţia core se situează în intervalul 1%-2%, zona de confort a FED. Rezumând, înseamnă că FED a găsit nivelul de echilibru al dobânzii la 5,25% şi sunt şanse mari ca aceasta să rămână constantă până la finele anului, cel puţin. Motiv pentru care dolarul a început să scadă.

Lira sterlină a crescut la 2,0207 faţă de dolar, maximul ultimilor 26 de ani, pe aşteptarea pieţei că Banca Angliei va ridica dobânda cu 0,25%, la 5,75%. În acest climat potrivnic dolarului, care rezultă din activitatea băncilor centrale, dacă şi Jean-Claude Trichet, la conferinţa de presă, va continua mesajul „hawkish“, este posibil ca paritatea EUR/USD să depăşească nivelul de 1,3682, precedentul record istoric. Eu însă, sunt uşor sceptic. 

51-4137-a.jpg
SURSA: www.wbs.ro