39-2263-33_34525264.jpgVancaţele safari au fost introduse în portofoliul agenţiilor de turism încă din anii ‘90, însă notorietatea lor a crescut în ultima perioadă. Anual, numărul turiştilor români care se aventurează în sălbăticia Africii este de cateva sute. 

Când vine vorba de safari, părerile sunt împărţite. Unii nu ar da Mediterana pentru praful din Africa, iar alţii ar petrece mai mult timp „spionându-i“ pe „The Big Five“ (cele cinci mamifere mari: leul, elefantul, bivolul african, leopardul, rinocerul negru), dar toţi îl consideră o experienţă unică. În dialectul kenian, „safari“ înseamnă călătorie, Kenya fiind, conform Asociaţiei Naţionale a Agenţilor de Turism (ANAT), destinaţia preferată de români pentru astfel de sejururi. Totuşi, majoritatea beneficiază de safari în cadrul unor pachete turistice, drept excursii opţionale de o zi, în Egipt sau Dubai.
„Din punctul meu de vedere, noţiunea de safari este la ea acasă doar în Africa de Sud, Kenya, Tanzania şi Botswana“, declară Ioan Mihăilescu, director Tiki Tourism Center. Durata unui sejur safari este de şapte până la 14 zile, (zborul durează aproximativ zece ore). „Turistul safari“ este aventurier, are venituri ridicate, a terminat de vizitat Europa şi vrea altceva.

39-2264-33_34589566.jpg„În sălbăticie el este cazat la lodge (cabane în stil rustic african – n.r.) şi se poate delecta cu preparate din bucătăria internaţională“, spune Cristina Irimia, director de marketing J’Info Tours. Cei mai pretenţioşi se pot caza şi la hoteluri de cinci stele. Safariul se face în nişte maşinuţe tip minibus, cu acoperişuri care se deschid pentru a putea admira şi fotografia animalele. De asemenea, pentru zonele deşertice sunt folosite jeepurile şi ATV-urile. Excursia poate fi pentru două persoane, dar în general maşinile speciale de safari sunt de patru până la şase persoane. Safari se poate face pe toată durata anului, însă agenţiile de turism recomandă perioada iulie-august. Clima este suportabilă, deşi există diferenţe mari de temperatură între noapte (9Þ-16ÞC) şi zi (32Þ-35ÞC).

Preţul unei excursii în Africa poate depăşi 2.000 de euro

După estimările ANAT, anul trecut au fost contractate circa 500 de pachete special pentru safari (majoritatea turiştilor sunt individuali), dar circa 7.000 de turişti au ales programe safari ca opţiune în cadrul unor pachete turistice tip sejur. „Se înregistrează o creştere a solicitărilor pentru astfel de programe, în măsura în care se constată o tendinţă generală de creştere a cererilor pentru programe turistice specializate sau considerate altădată de lux“, declară Traian Bădulescu, reprezentantul ANAT.

39-2268-33_masai.jpgDeşi ofertele există de ani buni pe piaţa românească, acestea nu au fost foarte solicitate. Motivul? „Preţurile destul de ridicate, necesitatea obţinerii vizelor şi a vaccinărilor pot fi motive ca aceste pachete să nu stârnească interesul, deşi dorinţa de aventură este foarte mare“, spune Ana-Maria Moanţă director de marketing Marshal Turism.

Tarifele pentru pachetele complete de safari în Africa pornesc de la 1.000 de euro pentru şapte zile şi de la 1.600 de euro pentru zece zile în Kenya şi pot depăşi 2.000 de euro în Africa de Sud. Opţional, în funcţie de destinaţie, o excursie safari de o zi costă aproximativ 100 de euro de persoană. 

Safari pentru buzunare adânci

39-2266-33_34610023.jpgOPŢIUNI Dacă iniţial „safari“ însemna o expediţie de vânătoare care se desfăşura în general în Africa Orientală, la ora actuală termenul a început să fie asociat cu o expediţie de fotografiere sau, pur şi simplu, cu o incursiune în natura sălbatică. În prezent, există mai multe tipuri de safari: diving (inclusiv printre rechini), cu elicopterul, pe elefanţi sau din balon.


39-2267-33_jeep.jpgPREŢURI
Un sejur safari, de şapte nopţi all inclusive, costă circa 2.000 de euro de persoană (Marshal Turism). La J’Info Tours, 10 zile de safari costă 1.667 de euro, în regim all inclusive. Pentru cei care doresc un sejur mai scurt, există pachete de cinci zile în Kenya la un preţ de 830 de euro de persoană, dar fără bilet de avion
(Ultramarine Travel) sau de până la 650 de euro de persoană, fără bilet de avion, pentru trei zile (Tiki Tourism Center).