Conform celor spuse de Mihai Chirica, multe persoane sunt reticente în a dona sânge din cauza pandemiei de coronavirus.

Municipalitatea a decis să acorde câte 500 de lei primilor 1.000 de donatori din perioada stării de alertă, ca urmare a apelurilor lansate de reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine.

Declarația primarului

„Sunt foarte mulţi factori care contribuie la diminuarea vizibilă a cantităţii de sânge recoltate de la donatori, fapt care duce la consecinţe foarte grave în salvarea de vieţi.

Sunt foarte multe accidente rutiere, în spitale se fac intervenţii chirurgicale grele care necesită chiar şi transfuzii totale de sânge. Ne-am propus să facem un efort comunitar, motiv pentru care ne-am propus să alocăm un ajutor financiar pe perioada stării de pandemie.

Mulţi dintre donatori evită în mod special de siguranţă să mai intre în centrele de transfuzii, dar încercăm să le atragem atenţia printr-o sumă de bani. E vorba de 500 de lei pentru fiecare persoană care donează o unitate completă, adică 400 de mililitri de sânge. Asta înseamnă că putem salva o sută de vieţi cu o mie de doze de sânge”, a transmis primarul.

Triajul donatorilor de sânge

De asemenea, primarul a spus că triajul donatorilor de sânge rămâne în sarcina cadrelor medicale de la Centrului Regional de Transfuzii Sanguine.

„Implicarea noastră se opreşte aici: noi plătim. De restul se organizează şi se ocupă CRTS Iaşi”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Trebuie menționat că suma respectivă se alătură altor bonificații oferite deja, precum gratuitatea pe transportul în comun, dar şi de legislaţia în vigoare, care prevede ca donatorii de să primească o zi liberă de la locul de muncă şi tichete de masă.