Brexitul a dat peste cap regulile economiei britanice, însă acum a apărut o problemă şi mai serioasă, provocată de efectele pandemiei asupra economiei din Marea Britanie.

Specialiştii atrag atenţia că tot mai mulţi muncitori străini au început să părăsească Regatul Unit, nedorind să aleagă soluţia şomajului. Ar putea fi cea mai mare scădere a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial.

Marea Britanie se goleşte de muncitori străini

Efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei britanice au făcut ca sute de mii de persoane să părăsească Marea Britanie. Acest lucru este indicat de un studiu publicat vineri şi citat de DPA.

Cercetătorii London’s Economic Statistics Centre of Excellence consideră că are loc un „exod fără precedent” al muncitorilor străini ce activau până acum în Regat.

„Se pare că o mare parte din povara pierderii locurilor de muncă în timpul pandemiei a căzut asupra lucrătorilor nebritanici şi s-a manifestat prin revenirea migraţiei, preferată şomajului”, susţin autorii, care îşi bazează studiul pe date ale pieţei muncii.

Londra, cel mai puternic afectată

Efectele aceste tendinţe de migraţie sunt cel mai vizibile în Londra. Un rezident din cinci al capitalei britanice este născut în străinătate. Populaţia Londrei a scăzut cu 700.000 de persoane, spun autorii studiului. La scară naţională, această cifră ar putea fi de 1.300.000, afirmă autorii studiului.

Dacă cifrele se dovedesc reale, fenomenul ar reprezenta cea mai mare diminuare a populaţiei britanice după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit studiului. Cercetătorii dau însă şi o veste bună, notând că tendinţa ar putea fi totuşi temporară. Lucrătorii străini ar putea reveni în Regatul Unit la finalul pandemiei.

Brexit şi legile stricte referitoare la migraţie afectează şi alte state

În acest moment, nicio dovadă nu sugerează că britanicii care trăiesc în afara ţării se vor întoarce în număr mare înapoi în Marea Britanie, pentru a compensa plecarea muncitorilor străini.

Economia britanică depinde de lucrătorii străinii şi nu este singura ameninţată de migraţia cauzată de pandemie. Numeroase industrii se tem că vor pierde lucrători calificaţi după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi a legilor mai stricte cu privire la migraţie.

O altă tendinţă profilată în 2021 şi care provoacă îngrijorare vizează scăderea accentuată a natalităţii, conform companiei de consultanţă PwC, potrivit căreia numeroase cupluri amână să aibă copii din cauza incertitudinii provocate de pandemie. Aceasta ar putea duce la cea mai scăzută rată a natalităţii după 1900, aprecia PwC la începutul lunii ianuarie.