Mai exact, potrivit informațiilor obținute de Reuters, Comisia Europeană a aprobat condiţionat planificata achiziţionare a companiei de analiză a datelor Refinitiv de către Bursa de la Londra (LSE), în urma unei investigaţii aprofundate privind temerile legate de concurenţă, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, tranzacţia de 27 de miliarde de dolari este menită să extindă activităţile de tranzacţionare ale LSE şi să creeze un competitor mai puternic pentru Bloomberg LP, lider pe segmentul datelor financiare.

În același timp, Executivul comunitar a precizat miercuri că în urma investigaţiei aprofundate s-au găsit motive de îngrijorare privind tranzacţia, dar s-au găsit “remedii”, inclusiv vânzarea operatorului Bursei de la Milano (Borsa Italiana), deţinut de LSE.

Când va fi finalizată tranzacția

În ceea ce privește finalizarea tranzacției dintre Bursa de la londra și Refinitiv, oficialii LSE au anunţat că se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată în primul trimestru din acest an, după ce sunt obţinute şi alte aprobări din partea autorităţilor de reglementare. Refinitiv, deţinut în proporţie de 45% de firma mamă a Reuters News – Thomson Reuters – nu a făcut comentarii.

De menționat este faptul că, operatorul bursier pan-european Euronext a acceptat, deja să cumpere Borsa Italiana cu suma de 4,3 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari).

“Angajamentele oferite de LSE aduc o soluţie adecvată problemelor de concurenţă identificate în urma propusei tranzacţii. Prin urmare, Comisia Europeană a concluzionat că tranzacţia, modificată în urma angajamentelor, nu mai ridică probleme de concurenţă”, a informat Comisia Europeană.

De cealaltă parte, comisarul european pentru concurenţă a confirmat și el aprobarea tranzacției.

“Astăzi putem aproba propusa achiziţionare a Refinitiv de către Bursa de la Londra, deoarece LSE şi-a exprimat angajamentele pentru menţinerea pieţelor deschise şi competitive, iar tranzacţia nu va duce la preţuri mai ridicate”, a afirmat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă.