Răsturnare de situație în plin război. Invazia declanșată de Rusia în Ucraina face și victime colaterale. Este vorba despre cei doi britanici care au fost condamnați la moarte după ce au decis să lupte de partea ucraineană în regiunea Donbas, ulterior aceștia fiind luați prizonieri.

O primă reacție în acest sens a venit din partea Rusiei. Într-o declarație publică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat în cursul zilei de marți că Londra nu a contactat Moscova în legătură cu această problemă.

Totodată, el a mai precizat că Rusia rămâne deschisă, iar Kremlinul este „sigur” că liderii separatiști pro-ruși din Donbas ar fi dispuși să asculte un apel al Marii Britanii cu privire la soarta celor doi britanici condamnați la moarte, notează The Guardian.

Reacția Kremlinului în fața condamnării la moarte a celor doi britanici

Menționăm faptul că această situație a luat naștere săptămâna trecută, atunci când un tribunal din Republica Populară Donețk (RPD) separatistă din estul Ucrainei i-a condamnat pe britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner și pe marocanul Brahim Saadoun. În ceea ce privește acuzațiile aduse, cei doi britanici și marocanul au fost acuzați de „activități mercenare”.

Referitor la reacția Londrei în acest sens, un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie „profund îngrijorată” după anunțul privind condamnarea la moarte a celor doi combatanți britanici de către separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

„Suntem evident profund îngrijorați de acest lucru. Am spus în mod repetat că prizonierii de război nu trebuie exploatați în scopuri politice”, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Reacția Londrei după sentința celor doi britanici

La rândul său, șefa diplomației britanice, Liz Truss, a denunțat un „simulacru de judecată, fără nicio legitimitate”.

„Continuăm să facem tot ce putem pentru a-i sprijini”, a mai afirmat Liz Truss, într-un mesaj postat pe Twitter.

Menționăm faptul că anterior, cei doi britanici capturați i-au cerut premierului britanic Boris Johnson să îi ajute să se întoarcă acasă în schimbul eliberării politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk de către ucraineni.

Menționăm faptul că atât Pinner cât și Aslin au luptat de partea ucrainenilor în Mariupol, până în momentul în care au fost capturați. Pe lângă aceștia, voluntari din mai multe ţări s-au alăturat forţelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi în ultimele trei luni de zile.