SUA vrea explicații clare legate de pandemie. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat miercuri că ancheta OMS în China cu privire la originile pandemiei de coronavirus trebuie să fie ”profundă şi clară”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Totodată, aceasta a subliniat faptul că toată lumea își dorește să afle de unde a apărut, de fapt această pandemie.

”Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China”, a menţionat ea, în ajunul începerii investigaţiei pe teren a experţilor OMS, dând asigurări că Statele Unite ”susţin o anchetă internaţională care în opinia noastră trebuie să fie profundă şi clară”.

SUA vrea informații clare

În același timp, Washingtonul va ”evalua credibilitatea raportului anchetei finalizate” şi va examina ”informaţiile colectate şi analizate de serviciile de informaţii americane” pe această temă, a adăugat Jen Psaki în cadrul conferinţei de presă zilnice.

Cei zece anchetatori internaţionali ai OMS au ajuns la Wuhan la mijlocul lunii ianuarie. După o perioadă de carantină, aceştia vor începe joi investigaţiile în primul oraş din lume plasat în carantină pe 23 ianuarie 2020.

Coronavirusul a apărut pe 17 noiembrie 2019, în Wuhan, China, marcând începutul pandemiei de coronavirus care a provocat până acum peste 1,3 milioane de decese în toată lumea și a infectat zeci de milioane de oameni.

Documente ale Guvernului chinez consultate în martie de South China Morning Post indicau că primul caz de infectare cu coronavirus a fost identificat în 17 noiembrie 2019, la un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei. Cu toate acestea, “pacientul zero” încă nu a fost confirmat oficial. Autoritățile chineze au identificat oficial primul caz de Covid-19 abia pe 8 decembrie 2019.

În săptămânile care au urmat, personalul medical din Wuhan a tratat zeci de pacienți care sufereau de o pneumonie de cauză necunoscută. Pacienții au fost tratați pentru o serie de simptome pe care medicii nu și le puteau explica, cum ar fi febră mare, tuse și probleme respiratorii, scrie Newsweek.