Conform procedurii americane în materie, Departamentul de Stat este cel care a aprobat această vânzare importantă de echipamente de apărare Riadului, contract care va fi concretizat prin acordul tehnic al Congresului, se arată într-un comunicat al Pentagonului, scrie Agerpres.

În detaliu, vânzarea vizează, între altele, '153 de structuri' de tancuri de tip Abrams, '153 de mitraliere de calibru 50 (12,7 mm)' – o armă automată de mare calibru care poate fi folosită în atacuri asupra obiectivelor terestre – '266 de mitraliere de calibru 7,62 mm', lansatoare de grenade, vehicule blindate şi mii de muniţii.

Valoarea totală a contractului este estimată la 1,15 miliarde de dolari (1 miliarde de euro), conform Pentagonului.

Tranzacţia 'va contribui la politica externă şi la securitatea naţională a SUA, permiţând îmbunătăţirea securităţii unui partener regional strategic care a fost şi care continuă să fie un actor important pentru stabilitatea politică şi progresele economice din Orientul Mijlociu', a precizat administraţia americană.

Washingtonul nu a făcut totuşi nicio referire exactă la participarea Riadului la coaliţia internaţională împotriva grupării Statul Islamic în Siria şi Irak, şi nici chiar la coaliţia arabă pe care o conduce Arabia Saudită în Yemen.