SUA și UE, aliați împotriva autocraţiilor. Biden și-a arătat intențiile la o reuniune a celor 27

A fost prima dată, de la Barack Obama, în 2009, când un preşedinte american este invitat la o reuniune a celor 27. Pentru că UE şi SUA sunt democraţii liberale care au grijă de demnitatea umană şi de libertatea de exprimare, ele vor putea fi „partenere” în dosare cheie precum lupta contra Covid, clima, economia sau securitatea, a arătat el, conform lefigaro.fr

Acesta a avut grijă să adauge că este gata să coopereze în economie şi comerţ, amintind de armistiţiul de patru luni propus în conflictul în care sunt angrenate Airbus şi Boeing. În ce priveşte vaccinurile care lipsesc atat de mult în UE, europenii vor trebui totuşi să aştepte. Biden vrea să vadă 200 de milioane de americani vaccinaţi până la sfârşitul lunii aprilie. El le-a explicat celor 27 că misiunea lui este înainte de orice de a vaccina populaţia americană şi a subliniat că a plătit 4 miliarde de dolari pentru programul Covax.

Potrivit unui comunicat publicat în cursul nopţii de Casa Albă, Joe Biden a afirmat, de altfel, „necesitatea unui angajament continuu între Statele Unite şi UE privind Turcia, Caucazul de Sud, Europa de Est şi Balcanii de Vest”. Aceeaşi dorinţă de a colabora în privinţa Rusiei. Dar preşedintele şi-a încheiat alocuţiunea prin referiri la „concurenţa” Chinei şi „provocarea„ pe care o reprezintă pe termen lung. Această ţară este, în opinia lui, simbolul acestei confruntări între democraţi şi „autocraţi”. Democraţii trebuie să fie rapizi şi eficienţi dacă vor să câştige bătălia, susține Biden.

Revitalizarea relaţiilor cu UE

În vreme ce secretarul de stat Antony Blinken a petrecut trei zile la Bruxelles, participarea lui Joe Biden la această întâlnire virtuală a celor 27 a fost interpretată ca un semn suplimentar al voinţei Washingtonului de a revitaliza relaţiile cu UE. Joi seara, după „secvenţa americană”, preşedintele Consiliului European a ţinut să amintească ataşamentul UE la valorile democratice, „un proiect bazat pe pace şi prosperitate şi este de asemenea bazat pe valorile demnităţii fiecărei fiinţe umane, a democraţiei şi a statului de drept”.

„Mai mult ca oricând, Statele Unite şi Uniunea Europeană au o răspundere faţă de generaţiile viitoare, deoarece noi ştim că deciziile pe care le putem lua împreună pe subiecte precum securitatea, democraţia şi stabilitatea vor avea un impact timp de ani de zile, pentru copiii şi nepoţii noştri”.

Cancelarul Angela Merkel, a cărei ţară face comerţ mult cu China, s-a arătat mai circumspectă. Ea a amintit că UE a ales suveranitatea strategică, inclusiv faţă de Beijing.

„Avem o bază comună de valori cu Statele Unite ale Americii, desigur, care este absolut incontestabilă şi clară, dar avem şi propriile noastre interese, pe de altă parte”, a explicat ea. „Vor fi multe puncte comune cu Statele Unite, dar nu va fi identitate. Este perfect limpede”, a adăugat ea. Ca şi alte capitale europene, Berlinul vrea să poată alege între Washington şi Beijing. În timpul vizitei sale la Bruxelles, Antony Blinken s-a străduit să-i liniştească pe aliaţi. „Ţările pot colabora cu China când este posibil”, a declarat şeful diplomaţiei americane miercuri la NATO.

Sursă foto: Dreamstime